Święta, święta i… do kosza
1,6 kg jedzenia na osobę – aż tyle trafia do kosza w okresie świątecznym. Badanie przeprowadzone przez firmę Too Good To Go wykazało, że między 23 a 30 grudnia jedzenie wyrzuca aż 83% Polaków. Łącznie daje to 61,7 tys. ton. Chodzi głównie o owoce i warzywa, ale też zupy, napoje, potrawy wieloskładnikowe czy ryby.
Jednym z powodów takiej sytuacji jest fakt, że 63% z nas przygotowuje na święta więcej jedzenia niż potrzebuje. Najwięcej, bo 9,2 tys. ton marnuje się 24 grudnia – wynika z raportu przygotowanego przez Too Good To Go i pracownię Opinia24.
Przyczyny wyrzucania to także niezagospodarowanie resztek, które powstały przy przygotowaniu dań (33%) oraz zepsucie się produktów (29%). Na brak świeżości produktów wskazało 18% respondentów, przygotowanie zbyt dużych ilości jedzenia – 12%, z kolei brak ochoty do dalszego spożywania stanowił 7% wskazań.
Co wyrzucamy?
Najczęściej do kosza trafiają owoce i warzywa (62%), zupy i mięso (48%), produkty zbożowe (46%), potrawy wieloskładnikowe, nabiał i ryby (44%). Jeśli chodzi o podejście ilościowe, problem przedstawia się następująco: przodują ponownie warzywa i owoce (10,9 tys. ton, czyli niemal 300 g na osobę). Na kolejnych miejscach znajdują się zupy (9,69 tys. ton – 260 g na osobę), napoje (7,7 tys. ton – 210 g na osobę), gotowe potrawy wieloskładnikowe (7,6 tys. ton – 200 g na osobę) i ryby (5,42 tys. ton – 140 g na osobę). Najrzadziej pozbywamy się słodyczy i deserów (4 tys. ton), a także sosów (0,95 tys. ton).
Wyrzucanie potraw uzależnione jest także od daty w kalendarzu. 24 grudnia do kosza trafia najwięcej ryb, 25 i 26 grudnia zup, natomiast 27 grudnia – resztki napojów.
Jakie jest wyjście z sytuacji?
Too Good To Go wskazuje, że 30 grudnia niemal dwóch na trzech Polaków (65%) nadal ma w lodówce pozostałości świątecznych potraw. C można z nimi zrobić? Warto rozdzielić je na mniejsze porcje i zamrozić na później, wykorzystać resztki do przygotowania nowych dań, takich jak sałatki, zupy czy zapiekanki, a także przechowywać je w szczelnych pojemnikach, by dłużej zachowały świeżość. Nadmiar jedzenia, oprócz przekazania bliskim, można także zanieść do jadłodzielni.
O badaniu
Badanie zrealizowane zostało na zlecenie Too Good To Go przez Opinia24 w dniach 23-30 grudnia 2023 roku na reprezentatywnej grupie 585 Polaków w wieku 18-65 lat. Respondenci każdego dnia prowadzili dziennik, w którym odnotowywali wagę wyrzucanej żywności w podziale na 10 kategorii wraz z określeniem powodów wyrzucenia.
oprac. Karolina Sendal
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
02.01.2025
40% żywności w polskich supermarketach jest pakowane w zbędny plastik
-
31.12.2024
Fajerwerki
-
30.12.2024
Inicjacja alkoholowa dzieci w Polsce. Raport
-
29.12.2024
Kolor roku
-
28.12.2024
Milczenie nie jest złotem
-
23.12.2024
Plaster tu nie pomoże