logo kampanie społeczne
  • Konkurs
  • Selekcje
  • Wiedza
  • Opinie
  • Wydarzenia
  • Kampanie
  • Kampanie
  • Wydarzenia
  • Opinie
  • Wiedza
  • Selekcje
  • Konkurs
zamknij
Wydarzenia, Odpowiedzialny biznes / CSR, Polska, Edukacja, Ekologia i środowisko, Konsumpcjonizm i konsumenci
   ──────  03.02.2023

Zjedz ziemniaczki, będzie deserek — Foodsi organizuje warsztaty less waste



26 stycznia odbyły się pierwsze warsztaty „Rozwiązania less waste dla branży gastronomicznej” organizowane przez Foodsi, rozpoczynające cykl spotkań. Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in. przedstawiciele warszawskich restauracji, piekarni oraz cukierni.

Pierwsza część warsztatów „Zjedz ziemniaczki, będzie deserek”, dotyczyła zarządzania produktami słodkimi i słonymi. Swoją wiedzą oraz doświadczeniem w tym temacie podzieliła się Mira Bogucka, Creative Chef sieci francuskich cukierni Batida.

Czasami zdarzają się takie sytuacje, że zostaje nam surowiec, którego musimy się jak najszybciej pozbyć. Jako Creative Chef w Batidzie mam duże pole do popisu w tym temacie. Moim zadaniem jest wymyślenie takiego produktu, który będzie atrakcyjny, szybko się sprzeda i pozwoli nam zużyć dany surowiec — opowiadała na warsztatach Mira Bogucka.

Opowiedziała również o swoich sposobach na wykorzystanie uszkodzonych owoców lub części produktu, których nie wykorzystujemy w stu procentach. Przykładowo maliny, które ucierpiały w trakcie transportu i nie nadają się do ozdoby, można przerobić na mus do ciasta. Natomiast laska wanilii, po wykorzystaniu ziaren, sprawdzi się jako dodatek do kompotów czy przetworów. Jak wykorzystać fusy po kawie podpowiedział Jakub Malec, Zero Waste Manager Żabka Group. Będą idealnym dodatkiem do ciasta z makiem — nadadzą wypiekowi kawowego aromatu.

Podczas drugiej części zatytułowanej „Coś z niczego”, goście przenieśli się do kuchni. Tam wspólnie z Julianem Karewiczem, szefem kuchni Comfort Food Studio, przygotowali dania z resztek. Uczestnicy dowiedzieli się, jak wykorzystać wodę po ziemniakach, zalegające w lodówce warzywa i nadwiędłe zioła. Te produkty – po prostu znalezione w kuchni były podstawą menu. Dodatkowe koszty zakupów dla prawie 30-osobowej grupy wyniosły tylko 16 zł. Powstała zupa krem z ziemniaków na bazie rosołu z resztek, a pełni smaku nadawał jej puder z palonej dymki. Drugim daniem było arancini z kaszy gryczanej, ugotowanej w wodzie po ziemniakach, otoczone chrupiącym panko i podane ze śmietaną z ziołami.

Na koniec warsztatów Julian Karewicz oraz Jakub Malec omówili, jakie rozwiązania less waste warto wprowadzić w swoim biznesie i zachęcili do zabierania na wynos niedojedzonych dań z restauracji. Podali również nieoczywiste sposoby wykorzystania niektórych produktów. Na przykład lekko zwiędłą sałatę można użyć do zrobienia pesto, a z obierek po warzywach powstanie pyszny rosół.

W dążeniu do ideału, jakim jest zero waste, ważne jest też, aby nie wpaść w błędne koło, co podkreślali kilkukrotnie podczas spotkania nasi prowadzący. We wszystkim należy zachować równowagę. Ratujmy jedzenie, ale pamiętajmy, że do jego dalszego przetwarzania zużywamy energię, gaz i wodę. Działajmy z głową i korzyścią dla środowiska – podsumowuje spotkanie Ewa Pawella, Head of Marketing Foodsi.

CSR   |  marnowanie   |  jedzenie   |  edukacja   |  Ekologia i środowisko   |  żywność   |  konsumpcjonizm   |  konsumenci   |  less waste   |  zero waste   |  branża spożywcza   |  Foodsi   | 


Nazwa wydarzenia:
Pierwsze warsztaty „Rozwiązania less waste dla branży gastronomicznej”
Czas:
2023.1.26
Tematy:
Odpowiedzialny biznes / CSR, Edukacja, Ekologia i środowisko, Konsumpcjonizm i konsumenci
Kraje:
Polska
Nadawca:
Foodsi





polecamy ─── 11.10.2022

Znamy nominowanych do nagrody Effie 2022


Jury 23. edycji Effie Awards Poland przyznało 94 nominacji, z czego spośród agencji mediowych najwięcej otrzymał Starcom (21),...


nazwa kategorii: Wydarzenia

CZYTAJ TEŻ:


  • 27.03.2023

    Biedronka usuwa ze swoich produktów tony cukru, tłuszczu i soli


  • 24.03.2023

    Światowy Dzień Walki z Dyskryminacją Rasową w IKEA


  • 23.03.2023

    Grodziski Ośrodek Sportu i Rekreacji z „cichymi godzinami”


  • 22.03.2023

    Dąb Fabrykant zwycięzcą konkursu Europejskie Drzewo Roku 2023!


  • 20.03.2023

    9% dzieci wymaga profesjonalnej pomocy psychologicznej! Trwa zbiórka KOPD


  • 16.03.2023

    Netto i Caritas wspierają potrzebujących na Wielkanoc


chcesz zrobić kampanię?
MENU
  • Konkurs
  • Selekcje
  • Wiedza
  • Opinie
  • Wydarzenia
  • Kampanie
PORTAL
kontakt
reklama
patronat
konkurs Kampania Społeczna Roku
Polityka prywatnośći
Logotypy KAMPANIE SPOŁECZNE do pobrania

Zgłoś swoją
kampanię!

Zapraszamy wszystkich
do przesyłania na adres
kontakt@kampaniespoleczne.pl swoich projektów
(plakatów, ilustracji, filmów,
przedmiotów), które mają przesłanie prospołeczne.
Najciekawsze opublikujemy!

Ta strona używa ciasteczek