Od 18 marca w kinach można obejrzeć film pt. „Cały ten cukier”. Jest to pełnometrażowy dokument, który ma w zabawny i przystępny sposób poruszać trudne sprawy i rozprawiać się z mitami dotyczącymi cukru.
Damon Gameau przeprowadził eksperyment, żeby pokazać, w jaki sposób obecna w tytule substancja wpływa na człowieka. Reżyser jadł tylko jedzenie określane jako „zdrowe”, a jednak zawierające duże ilości cukru. Film mówi o problemach przemysłu cukrowniczego, a także o tym, na których półkach w supermarketach znajdują się niebezpieczne produkty. Według dystrybutora, film zmienia sposób myślenia o „zdrowym” jedzeniu, a także wyjaśnia, skąd wzięły się obecne przyzwyczajenia kulinarne i co można zrobić, żeby je zmienić.
Przy okazji premiery filmu, dystrybutor filmu, Spectator, postanowił włączyć się w kampanię „Kupuj odpowiedzialnie owoce”, koordynowaną w Polsce przez Fundację Kupuj Odpowiedzialnie. Jej celem jest edukacja i podniesienie świadomości Polaków na temat tego, w jakich warunkach uprawiane są banany, ananasy i inne owoce tropikalne.
Australijska Akademia Sztuk Filmowych i Telewizyjnych uznała „Cały ten cukier” najlepszym pełnometrażowym filmem dokumentalnym. Film otrzymał również nominację dla najlepszego pełnometrażowego dokumentu na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Edynburgu.
zobacz także
-
21.06.2025Wydarzenia
Artyści dla transplantacji. Już 24 czerwca w Warszawie!
-
20.06.2025Wydarzenia
AI napisze bajkę dla wnuka. Warsztaty dla seniorów już 24 czerwca
-
19.06.2025Wydarzenia
Konkurs i e-book „Zrozumieć dziecięcy świat”
-
13.06.2025Wydarzenia
Głosuj codziennie! Pomóż dzieciakom wygrać
-
10.06.2025Wydarzenia
Drzewo Roku po raz 15!
-
15.05.2025Wydarzenia
Ruszył 66. sezon Koncertów Chopinowskich