Od 18 marca w kinach można obejrzeć film pt. „Cały ten cukier”. Jest to pełnometrażowy dokument, który ma w zabawny i przystępny sposób poruszać trudne sprawy i rozprawiać się z mitami dotyczącymi cukru.
Damon Gameau przeprowadził eksperyment, żeby pokazać, w jaki sposób obecna w tytule substancja wpływa na człowieka. Reżyser jadł tylko jedzenie określane jako „zdrowe”, a jednak zawierające duże ilości cukru. Film mówi o problemach przemysłu cukrowniczego, a także o tym, na których półkach w supermarketach znajdują się niebezpieczne produkty. Według dystrybutora, film zmienia sposób myślenia o „zdrowym” jedzeniu, a także wyjaśnia, skąd wzięły się obecne przyzwyczajenia kulinarne i co można zrobić, żeby je zmienić.
Przy okazji premiery filmu, dystrybutor filmu, Spectator, postanowił włączyć się w kampanię „Kupuj odpowiedzialnie owoce”, koordynowaną w Polsce przez Fundację Kupuj Odpowiedzialnie. Jej celem jest edukacja i podniesienie świadomości Polaków na temat tego, w jakich warunkach uprawiane są banany, ananasy i inne owoce tropikalne.
Australijska Akademia Sztuk Filmowych i Telewizyjnych uznała „Cały ten cukier” najlepszym pełnometrażowym filmem dokumentalnym. Film otrzymał również nominację dla najlepszego pełnometrażowego dokumentu na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Edynburgu.
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
11.09.2023
Narodowy Dzień Sportu 2023 już 17 września
-
07.09.2023
13 EKO wiat AMS na nowej linii tramwajowej w Krakowie
-
04.09.2023
Startuje konkurs fotograficzny Wiki Lubi Zabytki
-
04.09.2023
„Książka za worek śmieci” – ruszyła XXI edycja akcji
-
31.08.2023
Rusza RakReaton, czyli wyzwanie, w którym liczy się pomaganie
-
28.08.2023
Pełnometrażowy komiks „42 dni” o przemysłowym chowie kurczaków