Winiary otwierają pierwszą jadłodzielnię w Kaliszu
W ramach programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”, marka Winiary otworzyła pierwszy w Kaliszu punkt sąsiedzkiego dzielenia się żywnością. Kaliska jadłodzielnia, która stanęła przy ulicy Towarowej 1, powstała we współpracy z władzami miasta oraz lokalną Fundacją Chops. Projekt inauguruje jednocześnie otwarcie szeregu takich punktów w całej Polsce.
Mieszkańcy Kalisza będą mogli dzielić się produktami codziennie, przez całą dobę. Docelowo Winiary planuje uruchomić kilka kolejnych jadłodzielni jeszcze w tym roku, w różnych miastach na terenie kraju. Każda z tworzonych przez Winiary jadłodzielni będzie zawierać lodówkę przeznaczoną do przechowywania produktów wrażliwych na temperaturę oraz regały i szafki na produkty suche. Zainteresowani mogą zostawiać żywność, której nie są w stanie wykorzystać, natomiast każdy potrzebujący, będzie mógł ją zabrać i zagospodarować według własnych potrzeb.
Pierwszy taki punkt powstał w Kaliszu, mieście z którego pochodzą Winiary. Jadłodzielnia została oddana do użytku 16 września w obecności Mateusza Podsadnego i Grzegorza Kulawinka, wiceprezydentów miasta, którzy wspólnie z przedstawicielami marki oraz Fundacji Chops oficjalnie przecięli wstęgę i zaprosili tym samym wszystkich kaliszan do wsparcia potrzebujących i jednoczesnej walki z marnowaniem żywności.
Realizowana przez nas kampania „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” to odpowiedź na wyzwanie, z jakim każdego dnia mierzą się nasi konsumenci – podkreśla Szymon Ulkowski, Kierownik ds. e-Business i Komunikacji Europy Centralnej i Wschodniej w Nestlé. – Mimo że chcą ograniczać swój wpływ na środowisko, często brakuje im pomysłu, jak to robić w codziennym życiu. W naszym programie pokazujemy, że można zacząć od małych kroków: rozważnych zakupów, gotowania w stylu zero waste, czy segregacji odpadów. Dzielimy się naszą wiedzą w tym obszarze, inspirujemy do zmiany. Stworzona w Kaliszu jadłodzielnia to kolejny krok, poprzez który chcemy pomóc w niemarnowaniu żywności. Szczególnie cieszy nas, że w roku 80-lecia obecności marki Winiary na rynku, mogliśmy wesprzeć w ten sposób lokalną społeczność Kalisza, która jest sercem naszej firmy od początku jej istnienia.
Otwarcie kaliskiej jadłodzielni nie byłoby możliwe, gdyby nie wsparcie lokalnej fundacji Chops. Główny obszar działań Fundacji stanowi aktywowanie społeczności kaliskiej, stąd decyzja o zaangażowaniu się w projekt. Marnowanie żywności to duży problem w całej Polsce – mówi Roman Żarnecki, Prezes Zarządu Fundacji Chops. – Często wyrzucamy produkty, których nie zdążyliśmy zjeść na czas. A przecież dookoła jest mnóstwo potrzebujących osób, którym te produkty mogłyby pomóc, zanim przestaną nadawać się do spożycia. Jako Fundacja chcemy, aby kaliska społeczność miała możliwość sąsiedzkiego dzielenia się jedzeniem i wzajemnego wspierania, dzięki którym możemy jednocześnie ograniczyć marnowanie żywności. Zaangażowanie się we współpracę z marką Winiary i wspólne otwarcie jednodzielni przy ulicy Towarowej 1 umożliwia te działania. Jesteśmy dumni, że możemy być częścią tego projektu.
Więcej informacji o kampanii, porady na dalsze wykorzystanie produktów, które pozostały w lodówce oraz inspiracje do działań mających na celu ograniczenie marnowania jedzenia można znaleźć TUTAJ.
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
07.10.2024
Miejsce zbrodni palenia
-
03.10.2024
Znamy nominowanych jubileuszowej 25. edycji Effie Awards Poland
-
03.10.2024
Noc Księgarń już 4 października. Prawie dwieście wydarzeń w 180 księgarniach
-
30.09.2024
Jesienny talerz żywieniowy
-
30.09.2024
Po prostu się rusz!
-
27.09.2024
25 lat Galerii Rusz