W środę 14 grudnia o godzinie 19:00 w Kluboksięgani Radio Telewizja odbędzie się specjalny, kulinarny odcinek cyklu spotkań „W głąb ziemi, w głąb pamięci”. Gościem Kazimiery Szczuki będzie dziennikarka Maryla Musidłowska, która na tę okazję przygotuje świątecznego śledzia według przepisów z różnych stron świata.
W przedwojennej Warszawie popularne było kupowanie ryb przed świętami w dzielnicy żydowskiej, w okolicach ulicy Nalewki. 14 grudnia przy ulicy Andersa 29 będzie można poznać ówczesne i dzisiejsze przepisy na śledzia po żydowsku z całego świata. W tajniki świątecznej kuchni wprowadzać będą: Maryla Musidłowska, znawczyni kuchni żydowskiej związana z Jewish Community Center, artystka i performerka, oraz Kazimiera Szczuka. Kulinarne spotkanie będzie również pretekstem do ekumenicznej rozmowy o świętach w tradycji judeochrześcijańskiej.
Spotkanie jest czwartym odcinkiem cyklu „W głąb ziemi, w głąb pamięci”, który od września na stałe gości w programie Kluboksięgarni Radio Telewizja. Cykl jest autorskim projektem Kazimiery Szczuki,która do rozmów o małej i dużej architekturze Muranowa, tożsamości polskich Żydów, muzyce, sztuce i kuchni zaprasza naukowców, pisarzy, dziennikarzy, artystów oraz publiczność. Gośćmi cyklu spotkań „W głąb ziemi, w głąb pamięci” byli do tej pory: Jacek Leociak, Beata Chomątowska i Seweryn Blumsztajn.
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
19.11.2024
Drzewo Roku 2025 – zgłoszenia do końca listopada!
-
15.11.2024
„Moje czarne szczęście” już w sprzedaży w Biedronce
-
11.11.2024
Te kampanie społeczne dostały Effie!
-
11.11.2024
#Niepodległadohymnu – akcja śpiewania hymnu 11.11 w samo południe
-
31.10.2024
Artyści biorą na warsztat tablety. Współpraca Huawei i Akademii Sztuk Pięknych
-
28.10.2024
„Dziś wszyscy jesteśmy twórcami cyfrowymi” — 25. konkurs Galerii Plakatu AMS