Warszawskie Convivium Slow Food zaprasza na spotkanie, którego bohaterem będzie biały ser.
Podczas spotkania będzie można poznać wskazówki jak wybierać dobry ser – Z mleka pasteryzowanego czy nie? Ekologiczny czy przemysłowy? Jaki ser kupować, gdzie i dlaczego? Dyskusję poprowadzi Maciej Nowak, a specjalnymi gośćmi spotkania będą producenci sera, Stefan Ziembiński z Leoncina oraz Marian Nowak z Białego Boru, a także dr inż. Antoni Pluta z Zakładu Biotechnologii Mleka SGGW
Podczas spotkania będzie miała miejsce degustacja porównawcza białego sera przemysłowego i tradycyjnego oraz drobne przekąski z serem białym w roli głównej, przygotowane przez członków convivium.
Termin: sobota 28. marca, godzina 11.00
Miejsce: Instytut Teatralny w Warszawie, Ul. Jazdów 1
(na tyłach Placu na Rozdrożu, przy ulicy wiodącej do Zamku Ujazdowskiego)
Wstęp: 15 zł, Członkowie Slow Food – 10 zł
—–
Slow Food jest międzynarodową organizacją non-profit, która w manifeście określa swój cel jako „ochrona prawa do smaku”. Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności – szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.
W ciągu 15 lat swego istnienia Slow Food z małego regionalnego ruchu rozrósł się w znacznym stopniu i przekształcił w międzynarodowy ruch zrzeszający ponad 60 tysięcy członków na wszystkich kontynentach, co samo w sobie doskonale świadczy o potrzebie istnienia takiej organizacji i filozofii, jaka się za nią kryje.
Codziennie bezpowrotnie znikają z biosfery setki gatunków roślin i zwierząt, codziennie też ze światowej kultury skreśla się kolejne elementy – widać to doskonale na przykładzie regionalnych potraw, będących przecież ważną, ale i najbardziej chyba ulotną częścią naszej kultury materialnej. Slow Food chce chronić od zapomnienia wszystko to, co daje przyjemność garstce osób, a mogłoby dawać każdemu z nas – oczywiście każdemu kto tylko zechce po nią sięgnąć.
zobacz także
-
20.06.2025Wydarzenia
AI napisze bajkę dla wnuka. Warsztaty dla seniorów już 24 czerwca
-
19.06.2025Wydarzenia
Konkurs i e-book „Zrozumieć dziecięcy świat”
-
13.06.2025Wydarzenia
Głosuj codziennie! Pomóż dzieciakom wygrać
-
10.06.2025Wydarzenia
Drzewo Roku po raz 15!
-
15.05.2025Wydarzenia
Ruszył 66. sezon Koncertów Chopinowskich
-
14.05.2025Wydarzenia
Tak wygląda „Świński los” – nietypowy escape room już w Warszawie