Nim zjemy planetę. Powstała książka kucharska z przepisami dobrymi dla klimatu
Kociołek towarzyski, klasyk na kwadrans studencki czy kowbojska tarta warzywna. Przepisy na te i inne dania znalazły się w wyjątkowej wizualnie publikacji Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie, która powstała podczas warsztatów z tworzenia przepisów przyjaznych dla planety. Wszystkie ilustracje do książki kucharskiej są dziełem uczestników warsztatów.
Przepisy wyróżniają się prostotą, sezonowością i wykorzystywaniem tego, co mamy akurat w lodówce. Ważnym aspektem w ich tworzeniu oprócz idei zero waste była lokalność oraz nacisk na spontaniczność i modyfikacje – w zależności od dostępności składników.
Na początku maja Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie, we współpracy z Centrum Sztuki Współczesnej Wiewiórka, zorganizowała warsztaty z tworzenia przepisów na dania przyjazne środowisku. Warsztat poprowadzili Zofia Paloma Hyjek – artystka, założycielka Studia EEEOOO oraz Bartolomeo Koczenasz – artysta sztuk wizualnych i współzałożyciel CSW Wiewiórka w Krakowie. Na warsztaty zaproszono osoby zainteresowane zagadnieniami związanymi z wpływem produkcji żywności na środowisko naturalne. Uczestnicy mieli zaproponować swoje własne przepisy, wraz z uzasadnieniem wyboru, a następnie zaprojektować i wykonać ilustracje do zgłoszonych przepisów.
W efekcie powstała unikatowa książka kucharska, dostępna w dwóch wersjach, cyfrowej i papierowej. Wersję papierową można zdobyć na wydarzeniach organizowanych w ramach projektu Nasza żywność. Nasza przyszłość – np. na stoiskach FKO na festiwalach i innych eventach. Natomiast cyfrową wersję książki, w formacie pdf, można pobrać TUTAJ.
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
27.11.2023
Rusza 23. MFF Watch Docs — start w najbliższy piątek
-
23.11.2023
„Sernik z kamieniami” już w sprzedaży!
-
21.11.2023
Dzień jak co dzień
-
20.11.2023
Najlepsza inwestycja
-
20.11.2023
Po raz dziesiąty Mosznowładcy zapuszczają wąsy i badają mężczyzn w całej Polsce
-
16.11.2023
Gdy las się pali, pali nie tylko on