Nim zjemy planetę. Powstała książka kucharska z przepisami dobrymi dla klimatu
Kociołek towarzyski, klasyk na kwadrans studencki czy kowbojska tarta warzywna. Przepisy na te i inne dania znalazły się w wyjątkowej wizualnie publikacji Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie, która powstała podczas warsztatów z tworzenia przepisów przyjaznych dla planety. Wszystkie ilustracje do książki kucharskiej są dziełem uczestników warsztatów.
Przepisy wyróżniają się prostotą, sezonowością i wykorzystywaniem tego, co mamy akurat w lodówce. Ważnym aspektem w ich tworzeniu oprócz idei zero waste była lokalność oraz nacisk na spontaniczność i modyfikacje – w zależności od dostępności składników.
Na początku maja Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie, we współpracy z Centrum Sztuki Współczesnej Wiewiórka, zorganizowała warsztaty z tworzenia przepisów na dania przyjazne środowisku. Warsztat poprowadzili Zofia Paloma Hyjek – artystka, założycielka Studia EEEOOO oraz Bartolomeo Koczenasz – artysta sztuk wizualnych i współzałożyciel CSW Wiewiórka w Krakowie. Na warsztaty zaproszono osoby zainteresowane zagadnieniami związanymi z wpływem produkcji żywności na środowisko naturalne. Uczestnicy mieli zaproponować swoje własne przepisy, wraz z uzasadnieniem wyboru, a następnie zaprojektować i wykonać ilustracje do zgłoszonych przepisów.
W efekcie powstała unikatowa książka kucharska, dostępna w dwóch wersjach, cyfrowej i papierowej. Wersję papierową można zdobyć na wydarzeniach organizowanych w ramach projektu Nasza żywność. Nasza przyszłość – np. na stoiskach FKO na festiwalach i innych eventach. Natomiast cyfrową wersję książki, w formacie pdf, można pobrać TUTAJ.
zobacz także
-
06.07.2025slider
Młodzi ludzie najbardziej samotni
-
30.06.2025Wydarzenia
Wielki trening z mistrzami olimpijskimi dla dzieci
-
29.06.2025Kampanie
Prokop oddał głos… psu
-
23.06.2025Kampanie
Uzależnienie od ekranów w reklamie KitKat
-
21.06.2025Wydarzenia
Artyści dla transplantacji. Już 24 czerwca w Warszawie!
-
20.06.2025Wydarzenia
AI napisze bajkę dla wnuka. Warsztaty dla seniorów już 24 czerwca