Niepospolite narzędzia, brudne ubrania, pot lejący się z czoła – by czekolada została wyprodukowana, ktoś musi najpierw wspiąć się na drzewo i pozbierać nasiona kakaowca. Seria portretów „The Cocoa Pickers” (Zbieracze owoców kakaowca), autorstwa Jamesa Mollisona, powstała na potrzeby japońskiej wystawy pt. Chocolate (Czekolada).
W Japonii czekolada ma status produktu luksusowego, na równi z winem. To znaczy, że wysoko ceni się jej jakość i subtelność smaków, organizowane są nawet specjalne degustacje różnych gatunków. Nic zatem dziwnego, że właśnie czekolada miała być przedmiotem wystawy do kuratorowania której zaproszono znanych projektantów Issey’a Miyake oraz Naoto Fukasawę. Jednym z zaproszonych przez nich artystów był Kenijczyk James Mollison.
Fotograf wpadł na pomysł by odwiedzić Wybrzeże Kości Słoniowej, które uchodzi za największego na świecie producenta kakao. Jak pisze na blogu, chciał przyjrzeć się przepaści pomiędzy produktem a konsumentem. Seria zdjęć, którą wykonał w wiosce Zongokro, to portrety ludzi zbierających owoce kakaowca. Zongokoro leży na 25 kilometrach „ziemi niczyjej” dzielącej kraj na dwie części od czasów wojny domowej w 2003 roku.
„The Cocoa Pickers” – rośli, ciemnoskórzy mężczyźni – zarabiają mniej niż dolara dziennie. Ich zdjęcia po raz pierwszy zostały zaprezentowane na wystawie w muzeum 21_21 DESIGN SIGHT. Oprócz zdjęć zaprezentowano także instalacje, rzeźby oraz filmy.
Paulina Wajszczak
Nazwa projektu:
Cocoa Pickers
Zasięg:
Japonia
Autor:
James Mollison
Data:
04/2007
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
05.11.2024
Faceci nie chcą kwiatów
-
18.10.2024
Gdy znika dziecko, gubi się cała rodzina
-
26.09.2024
Jak oswoić prądożerców?
-
11.09.2024
#TataTeżCzyta2024 — podsumowanie kampanii
-
23.07.2024
Nie wszystko co „eco” jest eco
-
12.06.2024
Żyję z HIV – poznaj ich historie