„Kulinarnie Mocni” otwierają nowy rok wspólnym gotowaniem
Ale jaja! – pod takim hasłem odbyła się druga odsłona warsztatów kulinarnych w ramach programu edukacyjnego „Kulinarnie mocni”. To wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności oraz firmy McCormick, właściciela marki Kamis, którzy kolejny raz uczą zdrowego i pomysłowego gotowania oraz mądrego zarządzania produktami. Piąta edycja programu zwraca szczególną uwagę na problem marnowania żywności.
Tym razem na temat przewodni wybrano jajka – produkt łatwo dostępny, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. W połączeniu z przyprawami i nawet niewielką ilością dodatków pozwala przygotować pożywne posiłki bez względu na porę dnia i preferencje smakowe – od wytrawnych do słodkich dań. Choć powyższe zdanie brzmi jak truizm, może mieć kluczowe znaczenie w niejednej kuchni. Najnowszy raport Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2019”[1] podaje bowiem, że jednym z powodów marnowania żywności jest… mała kreatywność przy przygotowywaniu posiłków.
Choć trudno w to uwierzyć, aż 10 procent badanych przyznaje, że wyrzuca jedzenie, bo nie ma pomysłu na wykorzystanie danego produktu! To chyba najbardziej absurdalny powód marnowania jedzenia, dlatego razem z marką Kamis chcemy inspirować i udowadniać, że naprawdę w prosty sposób można wyczarować pyszne danie z dowolnego produktu – komentuje Dorota Jezierska, wiceprezeska Federacji Polskich Banków Żywności.
Dlatego podczas warsztatów Kulinarnie Mocni organizatorzy zachęcają do otwartości na smaki i nowe doświadczenia podczas gotowania. Kolosalne znaczenie ma także nauka technik kulinarnych, dzięki którym łatwiej eksperymentować w kuchni – modyfikować przepisy, zamieniać produkty na inne i tworzyć własne kompozycje smakowe.
Kulinarnie Mocni to inicjatywa edukacyjna Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick, właściciela marki Kamis. Od 2015 roku w ramach inicjatywy zorganizowano 1700 warsztatów dla ponad 24 tysięcy osób z całej Polski. Podczas lokalnych warsztatów trenerzy i eksperci ds. żywienia Banków Żywności przekazują zdobytą wiedzę kulinarną wszystkim uczestnikom Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. Więcej informacji o akcji oraz bazę przepisów kulinarnych można znaleźć na stronie: www.kulinarniemocni.pl.
[1] Na podstawie: „Badanie ilościowe na reprezentatywnej próbie Polaków powyżej 18. roku życia w aspekcie marnotrawstwa żywności”, prof. Dr hab. D. Kołożyn – Krajewska, dr inż. B. Bilska, dr inż. M. Tomaszewska, SGGW 2019
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
03.10.2024
Znamy nominowanych jubileuszowej 25. edycji Effie Awards Poland
-
03.10.2024
Noc Księgarń już 4 października. Prawie dwieście wydarzeń w 180 księgarniach
-
28.09.2024
Stracone urodziny
-
28.09.2024
#TataTeżCzyta2024 — podsumowanie kampanii
-
27.09.2024
Filary życiowe młodzieży. Wnioski z badania dla Politechniki Wrocławskiej
-
27.09.2024
25 lat Galerii Rusz