Fundacja Viva! włącza się w międzynarodową walkę z amatorami foie gras, stłuszczonej gęsiej lub kaczej wątroby, wytykając okrucieństwo warszawskiej restauratorce, Magdzie Gessler propagującej ten „przysmak”. Sama restauratorka twierdzi stanowczo, że nigdy nie promowa foie gras z przymusowego tuczu.
Na stronie internetowej Fundacji Viva! jej członkowie tłumaczą: „Magda Gessler – restauratorka, która w swoich lokalach promuje dania z foie gras, czyli stłuszczonych wątróbek gęsi lub kaczek. Ponadto osoba posiadająca ograniczoną wiedzę na temat diet, mówiąca o wegetarianach, cyt. „Wegetarianizm traktuję jako rodzaj inwalidztwa, który ukrywa jakąś słabość czy strach, nie wiadomo przed czym.” Pani Gessler najwyraźniej słabość myli z wrażliwością i empatią, a strach z niezgodą i walką z przejawami okrucieństwa człowieka wobec zwierząt. Okrucieństwa, które sama promuje…”
„Foie gras to chora wątroba gęsi lub kaczki, która była karmiona na siłę kilka razy dziennie przy pomocy metalowej rury o długości 20 – 30 cm, wprowadzonej poprzez gardło aż do żołądka. Aby zmusić organizm ptaka do wyprodukowania foie gras, musi on otrzymać dużą porcję kukurydzy w czasie kilku sekund. Na skutek tego wątroba staje się prawie dziesięć razy większa niż normalna, a u ptaka rozwija się choroba – marskość wątroby. Ogromna ilość podawanego ptakom pokarmu powoduje u nich niewyobrażalny ból związany nie tylko z formą karmienia, ale również z chorobą, na którą przez to cierpią. Ptaki często miotają się podczas wprowadzania rury do ich gardeł, co w niektórych przypadkach prowadzi do duszenia się i śmiertelnego przedziurawienia szyi.(…)”
Jak powstaje fois gra pokazuje film PETY, którego narratorką jest aktorka Kate Winslet.
Produkcja foie gras jest nielegalna w 16 krajach Europy (m.in. w Wielkiej Brytanii‚ Irlandii‚ we Włoszech‚ Danii‚ Niemczech‚ Szwecji‚ Norwegii‚ Szwajcarii) w tym i w Polsce. Głos w tej sprawie zabrał już jakis czas temu także Karol, książę Walii. Jego Wysokość wykluczył foie gras ze swego stołu, a nawet chciał odebrać tytuł królewskiego dostawcy delikatesom‚ które w ofercie miały „rarytas”. Gubernator Schwarzenegger zabronił produkcji i sprzedaży foie gras w Kalifornii. Benedykt XVI w 2002 roku‚ jeszcze jako kardynał Ratzinger, wypowiedział się w tej sprawie, stwierdzając‚ że przymusowe karmienia gęsi jest „poniżające i wydaje się przeczyć relacji wzajemności‚ którą znajdujemy w Biblii”.
Około 75 procent produkcji światowej foie gras odbywa się we Francji.
Fundacja Viva! akcję protestacyjną „Foie gras? Faux pas!” prowadzi m.in. na Facebooku.
Tymczasem Magda Gessler na swoim facebookowym profilu opublikowała oświadczenie w sprawie akcji Vivy! – „W ostatnich dniach padłam ofiarą ataku fundacji, która oskarża mnie o rzeczy, z którymi nie mam nic wspólnego. Nigdy nie promowałam foie gras z przymusowego tuczu (…)
Żądam zaprzestania akcji naruszającej moje dobre imię, i wprowadzającej w błąd opinię publiczną oraz klientów moich restauracji. Liczę, że po zapoznaniu się z prawdziwymi faktami Fundacja Viva z równie wielkim zaangażowaniem sprostuje wszystkie nieprawdziwe informacje na mój temat.
Żałuję, że Fundacja Viva nigdy nie próbowała się ze mną skontaktować, żeby poznać prawdziwe fakty i moje stanowisko na temat foie gras.Tym samym akcja Fundacji Viva stała się akcją przeciwko mnie, a nie w obronie gęsi.”
Tutajmożna je przeczytać w całości.
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
19.11.2024
Drzewo Roku 2025 – zgłoszenia do końca listopada!
-
15.11.2024
„Moje czarne szczęście” już w sprzedaży w Biedronce
-
11.11.2024
Te kampanie społeczne dostały Effie!
-
11.11.2024
#Niepodległadohymnu – akcja śpiewania hymnu 11.11 w samo południe
-
31.10.2024
Artyści biorą na warsztat tablety. Współpraca Huawei i Akademii Sztuk Pięknych
-
28.10.2024
„Dziś wszyscy jesteśmy twórcami cyfrowymi” — 25. konkurs Galerii Plakatu AMS