„Brzydkie” buraki w Lidlu
Lidl Polska wykupił część „niedoskonałych” buraków, o których media szeroko informowały w ubiegłym tygodniu. W ten sposób rolnik, pan Mieczysław Miszczak, ograniczy straty finansowe, a Lidl, oprócz wsparcia dostawcy, zrealizuje kolejne działanie w duchu zero waste.
Choć buraki są pełnowartościowe, ich powyginane kształty sprawiły, że nie chciały ich przyjąć nie tylko sieci handlowe i sprzedawcy na miejskich targowiskach, ale nawet przetwórnie. Wiele wskazywało na to, że warzywa powędrują na kompost.
O sprawie pana Mieczysława Miszczaka dowiedzieliśmy się z mediów. Zgłosiliśmy się od razu do niego z propozycją zakupu niedoskonałych warzyw – komentuje Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communications and CSR Lidl Polska. – Wierzymy, że mimo tego nasi klienci wykorzystają buraki w kuchni i w ten sposób wspólnymi siłami unikniemy ich zmarnowania. Jako społecznie odpowiedzialna firma, wierzymy, że przeciwdziałanie marnowaniu żywności to jedno z naszych najważniejszych zadań. Podejmujemy w tym zakresie wiele działań, m.in. współpracujemy z Federacją Polskich Banków Żywności, czy prowadzimy autorski projekt „kupuję nie marnuję”, w ramach którego w pełni wartościową żywność, ale o zbliżającym się terminie przydatności do spożycia, przeceniamy nawet do -70%.
Okazało się, że – jak sądziłem – sytuacja bez wyjścia, ma jednak swój szczęśliwy finał – dodaje Mieczysław Miszczak, właściciel gospodarstwa rolnego w Węglewicach Kolonii w woj. łódzkim. – Cieszę się, że mój apel medialny został wysłuchany i Lidl zdecydował się na zakup warzyw. To dla mnie spora ulga. W przyszłym tygodniu moje gospodarstwo zapewni dostępność buraków w sklepach sieci Lidl na terenie całej Polski.
Nieperfekcyjne buraki w cenie 0,99 zł /1 kg pojawią się we wszystkich sklepach Lidl Polska od poniedziałku, 18 stycznia. Więcej o niemarnowaniu żywności można przeczytać na stronie: https://kimjestesmy.lidl.pl/zrownowazony-rozwoj/jak-nie-marnowac. Na stronie www.kuchnialidla.pl sieć udostępnia wiele ciekawych przepisów na dania z tym warzywem, w tym np. krem z buraka wg Karola Okrasy (https://kuchnialidla.pl/zupa-krem-z-buraka) lub gnocchi z burakiem wg Kingi Paruzel (https://kuchnialidla.pl/gnocchi-z-burakiem).
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
27.11.2023
Rusza 23. MFF Watch Docs — start w najbliższy piątek
-
23.11.2023
„Sernik z kamieniami” już w sprzedaży!
-
21.11.2023
Dzień jak co dzień
-
20.11.2023
Najlepsza inwestycja
-
20.11.2023
Po raz dziesiąty Mosznowładcy zapuszczają wąsy i badają mężczyzn w całej Polsce
-
16.11.2023
Gdy las się pali, pali nie tylko on