Jakość jednej z czeskich odmian chmielu, służącej do produkcji pilsnera, w ostatnich latach się pogorszyła. Klimatolog z Czeskiego Instytutu Hydrometeorologicznego, Martin Mozny, i jego współpracownicy zwrócili uwagę na to, że w ostatnim półwieczu pogarszała się jakość jednej z czeskich odmian chmielu (zapożyczającej swą nazwę od nazwy miejscowości Saaz). Jest to odmiana bardzo delikatna, wykorzystywana do produkcji jasnego piwa pilzneńskiego.
Zdaniem naukowca, za zmiany jakości szyszek chmielowych odpowiadają zmiany klimatu – coraz wyższa temperatura powietrza. Do takich wniosków doprowadziła Moznego analiza danych (m.in. zdjęć satelitarnych o bardzo dużej rozdzielczości) dotyczących pogody, plonów i jakości piwa. Dzięki temu badacz ocenił wpływ zmian temperatur na chmiel uprawiany w Czechach w latach 1954-2006.
Szyszki chmielowe najlepszej jakości zawierają około 5 proc. alfa-kwasów – związków, które nadają pilsnerowi charakterystyczny, delikatny, gorzki posmak. Tymczasem z badania wynika, że od 1954 r. stężenie alfa-kwasów w badanej odmianie chmielu spadało o 0,06 proc. rocznie.
Należy oczekiwać dalszego spadku zawartości tego związku – twierdzą naukowcy. Wnioskują to z modelowania komputerowego plonów chmielu i jakości zbioru w warunkach wynikających z różnych scenariuszy przyszłego ocieplenia na Ziemi.
Sprawa dotyczy nie tylko czeskiego chmielu – dodaje specjalista Komisji Europejskiej ds. upraw i główny autor rozdziału poświęconego rolnictwu w IPCC Fourth Assessment Report – Francesco Tubiello. – Regiony słynne z upraw chmielu na wschodzie Niemiec i w centrum Słowacji znalazły się w tej samej sytuacji.
PAP
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
11.10.2024
Prawo do przyjemności: VI Konferencja Sekson Fundacji Avalon
-
03.10.2024
Znamy nominowanych jubileuszowej 25. edycji Effie Awards Poland
-
03.10.2024
Noc Księgarń już 4 października. Prawie dwieście wydarzeń w 180 księgarniach
-
27.09.2024
25 lat Galerii Rusz
-
20.09.2024
Powstała Baza Ekspertów i Ekspertek Karty Praw Dziecka w Biznesie
-
13.09.2024
Dom na detoksie. Zapisz się na bezpłatne szkolenie