To ci nie przypadnie do smaku
Jedną z głównych przyczyn infekcji żywności jest tzw. zanieczyszczenie krzyżowe (cross contamination). Dochodzi do niego wtedy, gdy podczas obróbki produktów bakterie przenoszą się ze skażonej żywności na świeżą. Nawet krótki kontakt wystarczy, by zdrowa – do tego momentu – żywność została zainfekowana. O ile w gospodarstwach domowych kwestia zanieczyszczenia krzyżowego pozostaje problemem jednostkowym, o tyle w przypadku tzw. żywienia zbiorowego może mieć wyjątkowo dotkliwe następstwa.
Należąca do ekwadorskiego koncernu La Fabril firma Servei, oferująca kompleksowe zaopatrzenie dla restauracji, hoteli i firm cateringowych, zainicjowała nieoczywistą kampanię społeczną, poświęconą dezynfekcji przyborów kuchennych. Punkt wyjścia projektu może zaskakiwać: zamiast straszyć pracowników sektora HoReCa katastrofalnymi konsekwencjami nieodpowiedniej higieny w kuchni, postawiono na… jakość walorów smakowych. Zanieczyszczenie krzyżowe jest bowiem najczęściej efektem obróbki (filetowania, siekania, szatkowania, etc.) różnych produktów na tych samych, nieodpowiednio oczyszczonych deskach do krojenia. Co ma fundamentalny wpływ nie tylko na świeżość ale również na smak serwowanych potraw. Poniższe trzy printy pokazują prawdziwy koszmar szefa kuchni: rybę smakującą jak kurczak, wieprzowinę o aromacie owoców morskich oraz warzywa o smaku krewetek. Zapobiec temu można w bardzo łatwy sposób – odpowiednio dezynfekując sprzęt kuchenny.
txt: Dorota Chrobak
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
03.10.2024
Znamy nominowanych jubileuszowej 25. edycji Effie Awards Poland
-
03.10.2024
Noc Księgarń już 4 października. Prawie dwieście wydarzeń w 180 księgarniach
-
28.09.2024
Stracone urodziny
-
28.09.2024
#TataTeżCzyta2024 — podsumowanie kampanii
-
27.09.2024
Filary życiowe młodzieży. Wnioski z badania dla Politechniki Wrocławskiej
-
27.09.2024
25 lat Galerii Rusz