Nie tylko czerwone, ale i białe wino ma korzystny wpływ na zdrowie – zapewnia „New Scientist”.
Tak zwany „francuski paradoks”, czyli rzadkie występowanie wśród lubiących tłuste jedzenie Francuzów chorób serca, przypisuje się zwykle zdrowotnym właściwościom czerwonego wina.
Dipak Das, biolog molekularny z University of Connecticut School of Medicine w Farmington wzbogacił dietę części laboratoryjnych szczurów o białe wino w ilości odpowiadającej u człowieka 1-2 szklankom dziennie.
Okazało się, że tak traktowane zwierzęta doznały podczas zawału mniejszych uszkodzeń mięśnia sercowego w porównaniu z abstynentami, żyjącymi tylko o ziarnie i wodzie oraz szczurami pojonymi czystym alkoholem. Działanie białego wina okazało się u szczurów podobne do wina czerwonego oraz „cudownej” substancji otrzymywanej ze skórek winogron-resweratrolu.
Białe wino nie zawiera resweratrolu, ale są w nim inne korzystne dla zdrowia składniki, jak tyrosol i hydroksytyrosol. Sądząc z badań szczurzych serc, chronią one mitochondria, dostarczające komórkom energii.
PAP, www.naukawpolsce.pap.pl
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
10.05.2024
Czesław Mozil śpiewa o Kolejach Dolnośląskich
-
04.05.2024
Jak opowiadać o działaniach pro publico bono? Webinar Effie in Practice dla NGO
-
02.05.2024
2 maja Dniem Flagi Rzeczypospolitej Polskiej
-
28.04.2024
Dzień Długu Ekologicznego — dla Polski to już 28 kwietnia
-
26.04.2024
Suszone świerszcze hitem sprzedaży w Carrefour
-
23.04.2024
23 kwietnia — Międzynarodowy Dzień Książki i Praw Autorskich