Uzyskiwany z winiarskich odpadów proszek ma mieć wszystkie zalety zdrowotne wina, ale nie zawiera alkoholu – informuje serwis „EurekAlert”.
Ponieważ odpady z produkcji wina zawierają korzystne dla zdrowia substancje (białka, witaminy z grupy B, składniki mineralne i polifenole) w większym stężeniu niż samo wino, naukowcy uznali, że powinny być spożywane przez ludzi, a nie trafiać na wysypiska.
Co roku tylko w Niemczech powstaje 120.000 hektolitrów takich odpadów. Sposób wytwarzania z nich proszku opracowali specjaliści z małej niemieckiej firmy Spectral Service wspólnie z Technologie-Transfer Zentrum.
Winny proszek może znaleźć bardzo szerokie zastosowanie – zarówno przy wytwarzaniu jogurtów, lodów, ciastek i czekolad, jak i kremów przeciwzmarszczkowych oraz maseczek kosmetycznych (kosmetyki opracowuje hiszpańska firma Alfaverde Productos Naturales). Spożycie zawierających proszek produktów powinno zapobiegać chorobom serca i naczyń, stanom zapalnym czy zakrzepom.
PAP
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
19.11.2024
Drzewo Roku 2025 – zgłoszenia do końca listopada!
-
15.11.2024
„Moje czarne szczęście” już w sprzedaży w Biedronce
-
11.11.2024
Te kampanie społeczne dostały Effie!
-
11.11.2024
#Niepodległadohymnu – akcja śpiewania hymnu 11.11 w samo południe
-
31.10.2024
Artyści biorą na warsztat tablety. Współpraca Huawei i Akademii Sztuk Pięknych
-
28.10.2024
„Dziś wszyscy jesteśmy twórcami cyfrowymi” — 25. konkurs Galerii Plakatu AMS