Nie marnuj jedzenia – dziel się nim
3 października Electrolux ruszył z kampanią edukacyjną „Taste&Share”, w której zachęca Polaków do ograniczenia marnowania jedzenia. W ramach akcji uruchomiona została aplikacja mobilna ułatwiająca dzielenie się żywnością, wystartowała strona z poradami i przepisami na gotowanie z resztek, a także odbędą się warsztaty kulinarne przeprowadzone pod okiem profesjonalnych szefów kuchni.
Globalna skala marnotrawstwa jest wielka – dotyczy to zarówno zasobów naturalnych Ziemi, jak i żywności. W dodatku to problem, w który bezpośrednio zaangażowany jest każdy człowiek – to nasze codzienne wybory wpływają zarówno na stan środowiska jak i ilość wyrzucanego jedzenia. Jak podają w swoim raporcie z 2016 roku Banki Żywności, Polska jest w czołówce krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia. W ciągu jednego roku w naszym kraju marnują się aż 52 kg żywności na osobę.
Naszym obowiązkiem jest zmieniać świat na lepszy
Ograniczenie marnowania żywności staje się, zwłaszcza wobec tak dużej skali, kwestią niezwykle istotną, dlatego Electrolux zdecydował się na rozpoczęcie programu Taste&Share, którego główną ideą jest edukacja, szerzenie dobrych praktyk oraz inicjowanie działań mających przeciwdziałać marnowaniu żywności. Nowe rozwiązania w kuchni, nowe sposoby wykorzystania domowych sprzętów, zwrócenie uwagi jak prawidłowo przechowywać żywności i jak gotować z resztek – takie są założenia programu.
Małymi krokami do celu
Program Taste&Share składa się z kilku elementów będących inspiracją i motywacją do wprowadzania do swoich codziennych czynności zmian , które z czasem staną się oczywistym wyborem. Uruchomiona została m.in. aplikacja mobilna Taste&Share, która stanowi platformę komunikacji ułatwiającą dzielenie się jedzeniem (zwłaszcza tym, które w innym wypadku trafiłoby do kosza).
Każdy kto ma produkty spożywcze, których nie zje, a są one zdatne do spożycia może zgłosić je w aplikacji. Inny użytkownik, który uzna, że akurat te produkty są mu potrzebne, dzięki aplikacji, może skontaktować się z „ofiarodawcą” i odebrać od niego produkty. Użytkownicy mogą zgłaszać i wymieniać za pomocą aplikacji produkty i półprodukty spożywcze, a także gotowe dania. Zgłaszane produkty będą musiały być świeże oraz mieć ważny termin przydatności do spożycia.
Na dedykowanej stronie internetowej tasteandshare.pl znajdują się porady dotyczące prawidłowego przechowywania żywności, a także przepisy na dania z produktów, które zostają w lodówce i często, z powodu braku pomysłu na ich wykorzystanie trafiają do kosza.
W Electrolux Taste Center w Warszawie odbędą się także warsztaty gotowania z resztek. Poprowadzi je Karina Zuchora, Szefowa Kuchni ETC, finalistka pierwszej edycji programu MasterChef, która będzie udowodniać, że dzięki znajomości kilku podstaw i odrobinie wyobraźni z bardzo przypadkowych produktów można wyczarować wyśmienite dania.
Cały projekt powstał przy współpracy z ekspertami i partnerami merytorycznymi – organizacjami pozarządowymi, dla których walka z marnowaniem to podstawa działalności. Należą do nich m.in: ekspert programu – Foodsharing Kraków, partnerzy WorldChefs, Zupa na Plantach z Krakowa, Zupa na Placu & Jadłostacja z Rzeszowa, MiserArt z Wrocławia, Podzielimy się z Warszawy oraz Fundacja AllIN z Krakowa, Liga Ochrony Przyrody, Fundacja Homo Sacer, Terazsrodowisko.pl, Ośrodek Działań Ekologicznych.
Więcej informacji na temat programu znajduje się nas stronie TasteAndShare.pl.
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
21.11.2024
Gwiazdka dla bezdomniaków
-
19.11.2024
Drzewo Roku 2025 – zgłoszenia do końca listopada!
-
15.11.2024
„Moje czarne szczęście” już w sprzedaży w Biedronce
-
10.11.2024
MAMY czas na zdrowie?
-
08.11.2024
Pokolenie Z na rynku pracy. Najnowszy raport OLX Praca
-
06.11.2024
Nie miej tego w d*pie