Czerwone mięso szkodzi przekonuje kampania „Epoka czerwonego mięsa już minęła” przygotowana przez grupę „Perswazja w Praktyce”, działającą przy Instytucie Psychologii Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Kampania zachęca do semiwegetarianizmu, czyli rezygnacji lub ograniczenia spożywania mięsa czerwonego, gdyż to głównie na jego szkodliwość wskazują wyniki badań. Najbardziej powszechnymi negatywnymi skutkami spożywania mięsa czerwonego są różnego rodzaju choroby nowotworowe, choroby serca i układu krwionośnego oraz układu pokarmowego.
Przeprowadzono badania wstępne, których celem było sprawdzenie nawyków żywieniowych ludzi oraz ich wiedzy na temat szkodliwości mięsa. Dodatkowo, w trakcie badania, osobom przedstawiono wyniki badań wskazujących na szkodliwość mięsa czerwonego – a następnie ponownie sprawdzano, czy uświadomienie szkodliwości czerwonego mięsa zniechęca do jego spożywania. Wyniki pokazały, aż 93% osób uważała, ze spożywanie mięsa jest zdrowe, ale większość z nich deklarowała, że świadomość negatywnego wpływu mięsa na zdrowie, wpłynęłaby na zmianę ich nawyków żywieniowych. Wyniki ankiet pokazały również, że jednym z ważnych czynników mogących się przyczynić do ograniczenia spożywania dań mięsnych jest pokazanie ludziom alternatyw – czyli potraw, które mogłyby zastąpić posiłki mięsne.
Podstawowym nośnikiem reklamy jest Internet (strona, boksy reklamowe). Na stronie internetowej pojawi się szersze rozwinięcia tematu szkodliwości mięsa czerwonego, umieszczone będą opisy wyników badań, wywiady z ekspertami oraz przepisy na bezmięsne potrawy.
Zaprojektowano bilbordy i plakaty, które mają upowszechnić kampanię oraz zareklamować istnienie strony internetowej. Wszystkie materiały wykorzystywane w kampanii zostały wcześniej przebadane na grupie docelowej pod kątem ich czytelności oraz skuteczności w zmienianiu postaw na temat spożywania czerwonego mięsa.
Strona kampanii: www.ewolucjasmaku.xt.pl
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
12.06.2024
Żyję z HIV – poznaj ich historie
-
28.05.2024
Jak ruchem zmieniać umysł?
-
16.05.2024
Pod opieką ropuchy
-
13.05.2024
Kintsugi — sztuka sklejania człowieka
-
06.05.2024
Truskawki to ulubione owoce Polaków
-
01.05.2024
Praca jest dla nas źródłem stresu