Warszawskie convivium Slow Food zaprasza na śniadanie do Arkad Kubickiego na Zamku Królewskim. Spotkanie odbędzie się w sobotę 24. października o godz. 11.00 w bistro „Piąta Ćwiartka”. Impreza towarzyszy odbywającemu się w Warszawie pierwszemu przeglądowi filmów kulinarnych – Kuchnia.tv Food Film Fest.
Spotkanie poprowadzi Tomasz Prange-Barczyński – redaktor naczelny Magazynu Wino, autor programu „Wino – instrukcja obsługi” w Kuchnia.tv. Gośćmi specjalnymi śniadania będą: Stefano Sardo – scenarzysta, aktor i muzyk, dyrektor festiwalu Slow Food on Film w Bolonii, Chris Taylor – reżyser filmu „Rewolucja smaku” („Food fight”), Pierre Deschamps – autor filmu „Smakując Północ”, oraz Edyta Jaroszewska-Nowak – rolniczka ekologiczna.
Śniadanie, skomponowane z najlepszych polskich produktów, rekomendowanych przez Slow Food Polska, zostanie przygotowane przez szefową kuchni Agatę Wojdę oraz restauratorów Agnieszkę Kręglicką i Piotra Petrykę, członków warszawskiego convivium Slow Food.
Wstęp: 15 zł (w cenie śniadanie)
Zgłoszenia pod adresem: varsavia@slowfood.waw.pl
Jedynie listowna rezerwacja gwarantuje miejsce przy wspólnym stole. Zapisy trwają do dnia 23 października.
Slowfoodowe śniadanie to impreza towarzysząca pierwszemu przeglądowi kina kulinarnego – Kuchnia.tv Food Film Fest, który rozpoczyna się w piątek, 23 października w warszawskim kinie Kultura. Przez trzy kolejne wieczory, podczas seansów o godz. 18:00 i 20:30 zaprezentowane zostaną filmy dokumentalne o jedzeniu wyprodukowane w ostatnich latach w Europie i w Stanach Zjednoczonych.
Kuchnia.tv Food Film Fest ma na celu przybliżenie polskiej widowni szeroko pojętej kultury kulinarnej. – Chcemy opowiedzieć o „wielkiej kuchni” i różnorodności smaków, która się w niej kryje, o jedzeniu jako jednej z największych i najbardziej dostępnych przyjemności dnia codziennego”– mówi Małgorzata Seck, dyrektor zarządzająca Kuchni.tv. – Nie będziemy jednak uciekać od tematów problematycznych. W programie znajdą się filmy pokazujące, jak powstaje kupowane przez nas jedzenie, jakie są skutki społeczne, środowiskowe i kulturowe uprzemysłowienia procesu wytwarzania żywności oraz jak wielki wpływ na jakość naszego życia ma to, co kładziemy na naszych talerzach – dodaje Seck.
Projekt Kuchni.tv wpisuje się w światowe trendy i jest reakcją na rosnące zainteresowanie sztuką kulinarną również w Polsce. Filmy poruszające tematy związane z żywnością znalazły swoje miejsce m. in. na festiwalach filmowych w Berlinie, Bolonii i Nowym Jorku.
Gośćmi specjalnymi Kuchnia.tv Food Film Fest będą wymienieni wyżej Chris Taylor, Stafano Sardo i Pierre Deschamps oraz m.in. przewodniczący stowarzyszenia Slow Food Polska Jacek Szklarek, Agnieszka Jarosz z Instytut Żywności i Żywienia, restauratorka i dziennikarka Agnieszka Kręglicka oraz Wojciech Modest Amaro szef kuchni i prezes Klubu Polskiej Rady Biznesu. Spotkania z gośćmi odbędą się bezpośrednio po projekcjach filmów: „Rewolucja smaku”, „Smakując Północ” i „Terra Madre”.
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
19.11.2024
Drzewo Roku 2025 – zgłoszenia do końca listopada!
-
15.11.2024
„Moje czarne szczęście” już w sprzedaży w Biedronce
-
11.11.2024
Te kampanie społeczne dostały Effie!
-
11.11.2024
#Niepodległadohymnu – akcja śpiewania hymnu 11.11 w samo południe
-
31.10.2024
Artyści biorą na warsztat tablety. Współpraca Huawei i Akademii Sztuk Pięknych
-
28.10.2024
„Dziś wszyscy jesteśmy twórcami cyfrowymi” — 25. konkurs Galerii Plakatu AMS