Od 18 marca w kinach można obejrzeć film pt. „Cały ten cukier”. Jest to pełnometrażowy dokument, który ma w zabawny i przystępny sposób poruszać trudne sprawy i rozprawiać się z mitami dotyczącymi cukru.
Damon Gameau przeprowadził eksperyment, żeby pokazać, w jaki sposób obecna w tytule substancja wpływa na człowieka. Reżyser jadł tylko jedzenie określane jako „zdrowe”, a jednak zawierające duże ilości cukru. Film mówi o problemach przemysłu cukrowniczego, a także o tym, na których półkach w supermarketach znajdują się niebezpieczne produkty. Według dystrybutora, film zmienia sposób myślenia o „zdrowym” jedzeniu, a także wyjaśnia, skąd wzięły się obecne przyzwyczajenia kulinarne i co można zrobić, żeby je zmienić.
Przy okazji premiery filmu, dystrybutor filmu, Spectator, postanowił włączyć się w kampanię „Kupuj odpowiedzialnie owoce”, koordynowaną w Polsce przez Fundację Kupuj Odpowiedzialnie. Jej celem jest edukacja i podniesienie świadomości Polaków na temat tego, w jakich warunkach uprawiane są banany, ananasy i inne owoce tropikalne.
Australijska Akademia Sztuk Filmowych i Telewizyjnych uznała „Cały ten cukier” najlepszym pełnometrażowym filmem dokumentalnym. Film otrzymał również nominację dla najlepszego pełnometrażowego dokumentu na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Edynburgu.
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
11.10.2024
Prawo do przyjemności: VI Konferencja Sekson Fundacji Avalon
-
03.10.2024
Znamy nominowanych jubileuszowej 25. edycji Effie Awards Poland
-
03.10.2024
Noc Księgarń już 4 października. Prawie dwieście wydarzeń w 180 księgarniach
-
27.09.2024
25 lat Galerii Rusz
-
20.09.2024
Powstała Baza Ekspertów i Ekspertek Karty Praw Dziecka w Biznesie
-
13.09.2024
Dom na detoksie. Zapisz się na bezpłatne szkolenie