Regularne picie soku z jabłek może przeciwdziałać zaburzeniom pamięci (demencji) w starszym wieku – nawet tym najpoważniejszym, jak choroba Alzheimera, wynika z pracy na łamach pisma „Journal of Alzheimer’s Disease”.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Massachusetts w Lowell już wcześniej przeprowadzili szereg badań na myszach, z których wynikało, że picie soku z jabłek pozwala gryzoniom lepiej zapamiętywać drogę w labiryncie, a także zapobiega związanemu z wiekiem osłabieniu pamięci.
W swoich najnowszych doświadczeniach ten sam zespół badaczy wykazał z kolei, że u myszy, które regularnie piły sok jabłkowy, powstawało mniej beta-amyloidu – związku odpowiedzialnego za tworzenie się toksycznych dla neuronów złogów w mózgu (tzw. płytek amyloidalnych). Struktury te są charakterystyczne dla mózgów osób chorych na alzheimera i formują się najpierw w strukturach odpowiedzialnych za zapamiętywanie.
Każdego dnia przez miesiąc gryzonie wypijały sok jabłkowy w ilości, która u ludzi odpowiada dwóch szklankom tego napoju dziennie.
– Odkrycia te po raz kolejny potwierdzają, że ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych w starszym wieku zależy zarówno od czynników genetycznych, jak i od diety. Wynika z nich, że regularne spożycie soku z jabłek nie tylko może poprawić funkcjonowanie mózgu, ale też opóźnić rozwój choroby Alzheimera i działać terapeutyczne – komentuje prowadzący badania dr Thomas B. Shea.
PAP, www.naukawpolsce.pap.pl
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
19.11.2024
Drzewo Roku 2025 – zgłoszenia do końca listopada!
-
15.11.2024
„Moje czarne szczęście” już w sprzedaży w Biedronce
-
11.11.2024
Te kampanie społeczne dostały Effie!
-
11.11.2024
#Niepodległadohymnu – akcja śpiewania hymnu 11.11 w samo południe
-
31.10.2024
Artyści biorą na warsztat tablety. Współpraca Huawei i Akademii Sztuk Pięknych
-
28.10.2024
„Dziś wszyscy jesteśmy twórcami cyfrowymi” — 25. konkurs Galerii Plakatu AMS