Ruszył program edukacyjny o zdrowym żywieniu kierowany do uczniów małopolskich szkół. Uczniowie z Krakowa i regionu będą mieli za zadanie przeprowadzenie własnych inicjatyw zmieniających ich codzienne nawyki żywieniowe. Najlepsze projekty otrzymają dofinansowanie w kwocie 2.500 PLN każdy.
Program „Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole”, realizowany jest ze środków międzynarodowej Fundacji Carrefour w kwocie 50 tys. euro, jako wspólne przedsięwzięcie Carrefour Polska i Fundacji Partnerstwo dla Środowiska z Krakowa. Jego celem jest edukacja uczniów małopolskich szkół w obszarze zdrowego żywienia i świadomego korzystania z bogactwa produktów regionalnych. W projekcie weźmie udział ponad 1.000 uczniów z 53 szkół podstawowych i gimnazjów z całej Małopolski.
Uczniowie, których szkoły wezmą udział w projekcie, zgłębią tajniki zdrowego żywienia, a także dowiedzą się, dlaczego warto wybierać lokalne i sezonowe produkty i na co zwracać uwagę tworząc swój codzienny jadłospis. Będą mieli także okazję przekonać się, w jaki sposób produkowana jest żywność i jak zapobiegać marnotrawstwu pożywienia.
Realizacja programu rozpocznie się od warsztatów dla uczniów ze wszystkich partycypujących szkół, które odbyły się w dniach 26-27 marca w Krakowie. W każdej szkole powstaje eko-zespół czyli grupa młodzieży współpracująca z nauczycielem – koordynatorem, która ma za zadanie określenie, czym jest zdrowa żywność, w jaki sposób się odżywać, aby utrzymać organizm w dobrej formie. Uczestniczący w warsztatach będą także mieli okazję zdiagnozować, jak obecnie wygląda ich odżywianie w szkołach, aby na tej podstawie zaplanować działania, które poprawią sytuację.
Na potrzeby projektu został przygotowany poradnik dla uczniów oraz nauczycieli, nad której zawartością merytoryczną czuwali eksperci Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Małopolskiej Izby Rolniczej, Fundacji Partnerstwo dla Środowiska i Carrefour Polska. Wraz ze startem programu, rusza dedykowana strona internetowa – www.zdrowejedzenie.ekoszkola.pl.
W ramach programu uczniowie otrzymają zadanie przeprowadzenia inicjatyw, które będą miały na celu poprawę funkcjonowania szkolnych stołówek, przyszkolnych ogródków oraz sklepików szkolnych
i w korzystny sposób wpłyną na zmianę zwyczajów żywieniowych uczniów w szkołach. W realizacji działań uczniów będą wspierać także lokalni animatorzy oraz Fundacja Partnerstwo dla Środowiska. W projekt zaangażowani będą także dyrektorzy i pracownicy małopolskich hipermarketów Carrefour.
Uczniowie odwiedzą też małopolskich rolników i producentów produktów spożywczych w ramach wizyt studyjnych. Jednym z celów programu jest zachęcenie do korzystania z bogactwa regionalnych produktów i smaków oraz promocja lokalnych produktów i przedsiębiorczości.
15 najciekawszych projektów uczniowskich otrzyma dofinansowanie zagwarantowane przez międzynarodową Fundację Carrefour w wysokości 2.500 PLN każda. W czasie programu przeprowadzony zostanie także konkurs dla nauczycieli, a najbardziej zaangażowani otrzymają nagrody pieniężne: 5 nagród po 2.000 PLN. W czerwcu kapituła złożona z ekspertów ds. żywienia, przedstawicieli Carrefour Polska i Fundacji Partnerstwo dla Środowiska wybierze zwycięzców programu.
Z badań Instytutu Żywności i Żywienia z 2013 wynika, że co czwarty uczeń w Polsce ma nadwagę lub jest otyły, a najchętniej kupowane w szkolnych sklepikach są słodycze (26 % uczniów) oraz słodkie napoje ( 20% uczniów po nie sięga)
zobacz także
-
07.11.2025Odpowiedzialny biznes / CSR
Stare Telefony Działają Cuda
-
03.10.2025Odpowiedzialny biznes / CSR
Miniserial o cyberbezpieczeństwie od T-Mobile
-
01.09.2025Odpowiedzialny biznes / CSR
„Zatrzymaj hejt – nadawaj dobro” – kampania DHL eCommerce Polska
-
25.08.2025Odpowiedzialny biznes / CSR
Dziewczynki Roku według TIME i LEGO. Wśród nich Polka
-
17.08.2025Odpowiedzialny biznes / CSR
InPost ratuje życie
-
10.08.2025Odpowiedzialny biznes / CSR
Jak uczyć dzieci radzenia sobie z konfliktami?


