Regularne picie soku z jabłek może przeciwdziałać zaburzeniom pamięci (demencji) w starszym wieku – nawet tym najpoważniejszym, jak choroba Alzheimera, wynika z pracy na łamach pisma „Journal of Alzheimer’s Disease”.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Massachusetts w Lowell już wcześniej przeprowadzili szereg badań na myszach, z których wynikało, że picie soku z jabłek pozwala gryzoniom lepiej zapamiętywać drogę w labiryncie, a także zapobiega związanemu z wiekiem osłabieniu pamięci.
W swoich najnowszych doświadczeniach ten sam zespół badaczy wykazał z kolei, że u myszy, które regularnie piły sok jabłkowy, powstawało mniej beta-amyloidu – związku odpowiedzialnego za tworzenie się toksycznych dla neuronów złogów w mózgu (tzw. płytek amyloidalnych). Struktury te są charakterystyczne dla mózgów osób chorych na alzheimera i formują się najpierw w strukturach odpowiedzialnych za zapamiętywanie.
Każdego dnia przez miesiąc gryzonie wypijały sok jabłkowy w ilości, która u ludzi odpowiada dwóch szklankom tego napoju dziennie.
– Odkrycia te po raz kolejny potwierdzają, że ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych w starszym wieku zależy zarówno od czynników genetycznych, jak i od diety. Wynika z nich, że regularne spożycie soku z jabłek nie tylko może poprawić funkcjonowanie mózgu, ale też opóźnić rozwój choroby Alzheimera i działać terapeutyczne – komentuje prowadzący badania dr Thomas B. Shea.
PAP, www.naukawpolsce.pap.pl
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
14.04.2025
Nie wyrzucaj ubrań do odpadów zmieszanych!
-
23.03.2025
Operacja Czysta Rzeka
-
20.03.2025
Polski Buk z Dalkowa zwycięzcą konkursu Europejskie Drzewo Roku 2025!
-
10.02.2025
Sadyba Best Mall z innowacyjnym rozwiązaniem dla osób niewidomych i niedowidzących
-
09.02.2025
Konkurs na kreatywną kampanię szkoły wyższej
-
09.02.2025
Konferencja CSR Poland 2025