Regularne picie soku z jabłek może przeciwdziałać zaburzeniom pamięci (demencji) w starszym wieku – nawet tym najpoważniejszym, jak choroba Alzheimera, wynika z pracy na łamach pisma „Journal of Alzheimer’s Disease”.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Massachusetts w Lowell już wcześniej przeprowadzili szereg badań na myszach, z których wynikało, że picie soku z jabłek pozwala gryzoniom lepiej zapamiętywać drogę w labiryncie, a także zapobiega związanemu z wiekiem osłabieniu pamięci.
W swoich najnowszych doświadczeniach ten sam zespół badaczy wykazał z kolei, że u myszy, które regularnie piły sok jabłkowy, powstawało mniej beta-amyloidu – związku odpowiedzialnego za tworzenie się toksycznych dla neuronów złogów w mózgu (tzw. płytek amyloidalnych). Struktury te są charakterystyczne dla mózgów osób chorych na alzheimera i formują się najpierw w strukturach odpowiedzialnych za zapamiętywanie.
Każdego dnia przez miesiąc gryzonie wypijały sok jabłkowy w ilości, która u ludzi odpowiada dwóch szklankom tego napoju dziennie.
– Odkrycia te po raz kolejny potwierdzają, że ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych w starszym wieku zależy zarówno od czynników genetycznych, jak i od diety. Wynika z nich, że regularne spożycie soku z jabłek nie tylko może poprawić funkcjonowanie mózgu, ale też opóźnić rozwój choroby Alzheimera i działać terapeutyczne – komentuje prowadzący badania dr Thomas B. Shea.
PAP, www.naukawpolsce.pap.pl
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
11.09.2023
Narodowy Dzień Sportu 2023 już 17 września
-
07.09.2023
13 EKO wiat AMS na nowej linii tramwajowej w Krakowie
-
04.09.2023
Startuje konkurs fotograficzny Wiki Lubi Zabytki
-
04.09.2023
„Książka za worek śmieci” – ruszyła XXI edycja akcji
-
31.08.2023
Rusza RakReaton, czyli wyzwanie, w którym liczy się pomaganie
-
28.08.2023
Pełnometrażowy komiks „42 dni” o przemysłowym chowie kurczaków