Ruszyła III edycja programu Kulinarnie Mocni
Program „Kulinarnie Mocni” to społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska. Skierowana jest do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy pokazują, jak niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół. Akcja wpisuje się również w trend niemarnowania żywności.
Tematem przewodnim pierwszego bloku tematycznego otwierającego III edycję programu Kulinarnie Mocni były przetwory. Szef Kuchni Kamis pokazał, jak w łatwy i pomysłowy sposób przygotować przetwory z sezonowych warzyw i owoców oraz jak później wykorzystać je w kuchni, łącząc z innymi prostymi składnikami i przyprawiając aromatycznymi ziołami i przyprawami.
Przekazanie wiedzy miało miejsce podczas warsztatów Kulinarnie Mocni, których celem jest zachęcenie Polaków do gotowania od podstaw i przekonanie ich, że mogą stworzyć kulinarne cuda bez względu na zasobność spiżarni. Wydarzenie odbyło się 29. września w CookUp Studio w Warszawie i zapoczątkowało III już edycję akcji.
Zdobytą wiedzę i ciekawe pomysły na pyszne przetwory edukatorzy wykorzystają na warsztatach z osobami z programu żywnościowego POPŻ, które odbędą się w regionach, które reprezentują.
zobacz także
-
14.07.2025Kampanie
To zdjęcie wciąż się ładuje. Poruszająca kampania o Alzheimerze
-
12.07.2025Kreacje / printy
Kwiaty
-
10.07.2025Kreacje / printy
Nie ma powodu do świętowania
-
09.07.2025slider
Pierwsza w historii lalka Barbie z cukrzycą typu 1
-
08.07.2025Kampanie
Krystian, który nie miesza. Paradokument w słusznej sprawie
-
06.07.2025slider
Młodzi ludzie najbardziej samotni