Nim zjemy planetę. Powstała książka kucharska z przepisami dobrymi dla klimatu
Kociołek towarzyski, klasyk na kwadrans studencki czy kowbojska tarta warzywna. Przepisy na te i inne dania znalazły się w wyjątkowej wizualnie publikacji Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie, która powstała podczas warsztatów z tworzenia przepisów przyjaznych dla planety. Wszystkie ilustracje do książki kucharskiej są dziełem uczestników warsztatów.
Przepisy wyróżniają się prostotą, sezonowością i wykorzystywaniem tego, co mamy akurat w lodówce. Ważnym aspektem w ich tworzeniu oprócz idei zero waste była lokalność oraz nacisk na spontaniczność i modyfikacje – w zależności od dostępności składników.
Na początku maja Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie, we współpracy z Centrum Sztuki Współczesnej Wiewiórka, zorganizowała warsztaty z tworzenia przepisów na dania przyjazne środowisku. Warsztat poprowadzili Zofia Paloma Hyjek – artystka, założycielka Studia EEEOOO oraz Bartolomeo Koczenasz – artysta sztuk wizualnych i współzałożyciel CSW Wiewiórka w Krakowie. Na warsztaty zaproszono osoby zainteresowane zagadnieniami związanymi z wpływem produkcji żywności na środowisko naturalne. Uczestnicy mieli zaproponować swoje własne przepisy, wraz z uzasadnieniem wyboru, a następnie zaprojektować i wykonać ilustracje do zgłoszonych przepisów.
W efekcie powstała unikatowa książka kucharska, dostępna w dwóch wersjach, cyfrowej i papierowej. Wersję papierową można zdobyć na wydarzeniach organizowanych w ramach projektu Nasza żywność. Nasza przyszłość – np. na stoiskach FKO na festiwalach i innych eventach. Natomiast cyfrową wersję książki, w formacie pdf, można pobrać TUTAJ.
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
17.02.2025
1,5 tysiąca dzieci czeka na dom
-
11.02.2025
365 dni
-
10.02.2025
Sadyba Best Mall z innowacyjnym rozwiązaniem dla osób niewidomych i niedowidzących
-
09.02.2025
Konkurs na kreatywną kampanię szkoły wyższej
-
09.02.2025
Konferencja CSR Poland 2025
-
09.02.2025
W pełnym wymiarze. PAH przeciw stereotypom