Trójka nastolatków prowadzących blogi poświęcone modzie wzięła udział w reality show wyprodukowanym przez norweski dziennik „Aftenposten”. Anniken Jørgensen, Frida Ottesen i Ludvig Hambro zostali wysłani do Kambodży, by przez miesiąc przyjrzeć się rzeczywistości w jednej z tamtejszych fabryk tekstylnych.
5 odcinków programu „Sweatshop – Deadly fashion”, dostępnych online na stronie dziennika, miało być głosem w dyskusji na temat warunków pracy w azjatyckich fabrykach. Reżyser, Joakim Kleven, wyjaśnia, że celem było zwrócenie uwagi norweskiej młodzieży na to, skąd biorą się tak chętnie przez nich kupowane ubrania.
Uczestnicy odwiedzili robotników w ich domach, wykonywali te same prace, zmierzyli się też z zadaniem przygotowania jedzenia dla całej ekipy telewizyjnej za dzienną stawkę jaką otrzymywali (3 dolary dla każdego z nich, razem 9). Blogerzy byli zszokowani ciężką pracą, bardzo niskimi płacami i złymi warunkami mieszkaniowymi pracowników w Phnom Penh. Anniken Jørgensen udało się później spotkać z szefostwem H&M – popularnej marki odzieżowej ze Skandynawii – i opowiedzieć o swoich wrażeniach. Inny uczestnik stwierdził: Myślisz, że zdajesz sobie sprawę z tego, że tam jest źle, ale nie wiesz, jak źle, dopóki tego nie zobaczysz, zauważył także, że warunki pracy w innych fabrykach mogą być jeszcze trudniejsze.
Twórcy podają, że do tej pory program uzyskał ponad 1,5 mln wyświetleń, wzbudził także zainteresowanie na świecie (jest dostępny z angielskimi i hiszpańskimi napisami), a dzięki niemu problem przemysłu odzieżowego w Azji był dyskutowany także w norweskim parlamencie. Ludzie przemówili, nie akceptują zabójczej mody – podsumowuje Kleven.
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
15.09.2023
Konsumenci produkują 170 kg odpadów opakowaniowych rocznie
-
04.08.2023
Porozmawiajmy szczerze o otyłości
-
12.05.2023
„Żywność w Polsce staje się coraz bardziej ekologiczna”
-
03.02.2023
Jak rozmawiać z osobą chorą na nowotwór?
-
16.01.2023
Blue Monday nie istnieje! — wyjaśnia Dorota Minta
-
02.11.2022
Jesień na talerzu. Jak jeść zdrowo i sezonowo?