Firma Nestlé, największy producent żywności na świecie, ogłosiła wprowadzenie wyższych standardów dobrostanowych dla kurczaków. Firma zobowiązała się, że do 2026 roku wdroży założenia porozumienia o dobrostanie kurczaków hodowanych na mięso International Broiler Ask.
W wyniku eksperymentu przeprowadzonego przez człowieka w latach 50-tych powstała sztuczna rasa ptaków. Dziś te wynaturzone zwierzęta hodowane są na mięso. Jak informuje Stowarzyszenia Otwarte Klatki, toczące codzienną walkę o poprawę losu polskich zwierząt „Kurczaki hodowane na mięso to sztucznie stworzone przez człowieka rasy ptaków. W wyniku modyfikacji zwierzęta te nienaturalnie szybko tyją. Gdyby ludzie rośli w tym tempie, to 5-letnie dziecko ważyłoby 150 kg.”
Nienaturalnie szybki wzrost kurczaków jest powodem częstych złamań kości oraz chorób serca. Ich ciała rosną tak szybko, że ptaki nie są w stanie utrzymać się na nogach.
Ruszając z kolejnymi działaniami CSR, firma Nestle potwierdziła zaangażowanie w poprawę norm dobrostanowych zwierząt hodowlanych. Po ogłoszeniu deklaracji wycofania z łańcucha produkcji jaj pochodzących z hodowli klatkowej na całym świecie oraz zobowiązaniu producentów drobiu w USA do przestrzegania wyższych wymogów hodowli, przyszedł czas na Europę.
Nestlé ogłosiło, że producenci drobiu, którzy ściśle współpracują z firmą, zostaną zobowiązani do przestrzegania norm dobrostanowych określonych na mocy porozumienia organizacji prozwierzęcych International Broiler Ask. Zmiany będą wdrażane stopniowo do 2026 roku i będą obejmować Europę, Bliski Wschód oraz Afrykę Północną.
Firma Nestlé zobowiązała się m.in. do:
– zmniejszenia zagęszczenia na fermach,
– zagwarantowania zwierzętom dostępu do naturalnego światła,
– poprawy jakości powietrza w kurnikach,
– rezygnacji z metod uboju, przy których wiele zwierząt jest zabijanych w pełni świadomych.
Firma zobowiązała się również do prowadzenia regularnych audytów na fermach oraz publikowania corocznych podsumowań postępów realizacji tego ambitnego celu.
– Decyzja firmy Nestlé to ogromny krok w kierunku poprawy norm dobrostanowych zwierząt hodowlanych. Kurczaki są najliczniej zabijanymi zwierzętami lądowymi na świecie. Tylko w Polsce, która jest liderem produkcji drobiu w Europie, zabija się ich ponad miliard rocznie – i wszystko wskazuje na to, że ta liczba jeszcze wzrośnie – mówi Marta Cendrowicz ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki, koordynatorka kampanii Frankenkurczak, mającej na celu poprawę norm dobrostanowych brojlerów – Liczymy, że polscy producenci zrozumieją, jak kluczową rolę pełnią w kreowaniu norm na rynku hodowli drobiu i wezmą przykład z Nestlé – dodaje.
Decyzję o poprawie dobrostanu brojlerów, czyli kurczaków hodowanych na mięso, podjął już szereg firm na świecie, w tym m.in. gigant branży spożywczej Unilever, sieć Marks & Spencer, czy międzynarodowa korporacja cateringowa Elior Group.
Ruszając z najnowszą kampanią Frankenkurczak Stowarzyszenie Otwarte Klatki również podjęło się intensywnych działań związanych z hodowli brojlerów.
” We współpracy z organizacjami działającymi na rzecz zwierząt hodowlanych z całego świata, określiliśmy największe problemy wynikające z intensywnej hodowli kurczaków, które są źródłem ogromnego cierpienia tych zwierząt. Na ich podstawie opracowaliśmy International Broiler Ask, czyli listę podstawowych wymogów dobrostanowych, których wdrożenie przez hodowców przyczyni się do poprawy życia zwierząt.”
Szczegółowe informacje o działaniach Stowarzyszenia, znajdują się na oficjalnej stronie www.otwarteklatki.pl oraz w social mediach.
Nestle wprowadza wyższe standardy dobrostanowe
Wspaniała wiadomość! Nestlé, największa na świecie firma zajmująca się produkcją żywności, wprowadza wyższe standardy dobrostanowe dla kurczaków ??Co to w praktyce oznacza? Hodowcy drobiu współpracujący z Nestlé:✔zrezygnują z ras szybkorosnących✔zmniejszą zagęszczenie na fermach✔zapewnią kurczakom częściowy dostęp do naturalnego światła✔zadbają o lepszą jakość powietrza w halach✔zrezygnują z metod uboju, przy których wiele zwierząt jest zabijanych w pełni świadomychJeżeli też uważasz, że kurczaki zasługują na lepsze traktowanie, pomóż nam działać! ➡ www.frankenkurczak.pl
Opublikowany przez Otwarte Klatki Czwartek, 28 czerwca 2018
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
16.07.2024
Kalkulator śladu węglowego HITem 2024 roku
-
24.05.2024
Ruszyły zgłoszenia do 25. edycji konkursu Effie Awards Poland
-
17.05.2024
Newbie prezentuje kolekcję stworzoną z resztek tkanin z wcześniejszych projektów
-
30.04.2024
Jak opowiadać o działaniach pro publico bono? Webinar Effie in Practice dla NGO
-
29.03.2024
Maty dla schroniskowych zwierząt czyli drugie życie plecaków Glovo
-
22.03.2024
Zamień „elektrograty” na kwitnące kwiaty od Castoramy