ZT Kruszwica zaprezentował pierwszy film z serii „Kujawscy Zapylacze”. Bohaterowie akcji podejmują się zapylania roślin, by w ten sposób zwrócić uwagę społeczeństwa na pracę wykonywaną na co dzień przez pszczołowate oraz na niezastąpioną rolę zapylaczy w środowisku naturalnym i w życiu człowieka. Akcja jest częścią 5., jubileuszowej edycji „Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom”. Kujawskich Zapylaczy będzie można spotkaćna żywo 8 sierpnia, podczas ogólnopolskiego Wielkiego Dnia Pszczół. Wtedy też w ogrodach botanicznych i parkach narodowych będzie można dowiedzieć się, jak pomagać pszczołowatym.
Obecnie niemal połowa z ok. 470 gatunków dzikich zapylaczy żyjących w Polsce zagrożona jest wyginięciem. Aby odbudować ich populację, potrzeba około 10 lat globalnych działań. Organizatorzy powołują się na dane, według których od owadów zapylających zależy co trzecia łyżka spożywanego przez ludzi pokarmu. 90% owoców, 4000 odmian warzyw, orzechy, zioła i bawełna używana do wytwarzania miękkiej tkaniny powstają w wyniku działań pszczół.
W zeszłym roku o pszczołowatych edukowaliśmy poprzez wideo relację nadawaną prosto z ula oraz Taniec Życia – muzykę i choreografię inspirowaną ruchami pszczołowatych. Tym razem chcieliśmy, aby człowiek na własnej skórze przekonał się o tym jak trudną pracę wykonują pszczoły i jak bardzo zależy od nich funkcjonowanie całego ekosystemu.Dlatego też zrekrutowaliśmy trzech śmiałków, którzy wcielili się w dzielnych Zapylaczy i podjęli się zapylania roślin. Mamy nadzieję, że dzięki Kujawskim Zapylaczom staniemy się przyjaciółmi pszczół na 5! – mówi Małgorzata Strzelec z firmy ZT „Kruszwica” S.A., organizatora programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”.
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
30.05.2023
Stare zwierzęta hodowlane
-
22.05.2023
Trwają zgłoszenia do Effie Awards Poland 2023
-
19.05.2023
Rusza kolejna edycja kampanii „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”
-
11.05.2023
Koniec „charytatywnych nakrętek”
-
21.04.2023
Jak nie zmarnować szansy na Effie
-
17.04.2023
Raport „Odpowiedzialny biznes w Polsce 2022. Dobre praktyki” opublikowany