19 września 2008 r. Zakład Produkcji Spożywczej, producent marki „Krzętle”, rozpoczął społeczną akcję informacyjną pod hasłem STOP KONSERWANTOM. Celem przedsięwzięcia jest propagowanie wiedzy o zagrożeniach płynących z nadużywania chemii w diecie, w szczególności informowanie o chorobach wywoływanych przez konserwanty. Akcja promuje zdrową żywność pozbawioną konserwantów i ulepszaczy. Do udziału w projekcie zaproszono organizacje popularyzujące zdrowy tryb życia i odżywiania oraz dietetyków i lekarzy badających wpływ diety na ludzkie zdrowie.
Niska świadomość polskiego społeczeństwa w zakresie składu spożywanej żywności stanowi poważny problem społeczny. Aż 65% Polaków nie czyta etykiet na kupowanej żywności. Według badań przeprowadzonych w połowie ubiegłego roku przez instytut AC Nielsen jesteśmy pod tym względem w tyle nawet za Stanami Zjednoczonymi. Blisko 20% Polaków nie rozumie informacji umieszczanych na etykietach produktów spożywczych, natomiast aż 47% rozumie je tylko częściowo.
Tymczasem zawarte w wielu produktach konserwanty, barwniki, środki spulchniające są wymieniane wśród przyczyn wielu chorób w tym alergii, otyłości i raka. A dane są niepokojące – o ile w 1990 r. umieralność na choroby nowotworowe wynosiła 18,7%, w 2006 r. było to już blisko 25%.
W ramach kampanii w dniach 24 – 28 listopada 2008 r. na terenie województwa łódzkiego odbędzie się Łódzki Tydzień Bez Konserwantów. W przychodniach Łodzi i Bełchatowa dyżurować będą lekarze specjaliści, którzy udzielą bezpłatnych porad na temat schorzeń wywoływanych konserwantami i pomogą zdiagnozować niepokojące objawy. Pacjenci będą też mogli spotkać się z dietetykiem Zakładu Produkcji Spożywczej „Krzętle” – Anną Rogulską, która doradzi jaka dieta, w przypadku konkretnej dolegliwości, jest najbardziej optymalna.
Więcej informacji na stronie www.stopkonserwantom.pl
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
30.05.2023
Stare zwierzęta hodowlane
-
22.05.2023
Trwają zgłoszenia do Effie Awards Poland 2023
-
19.05.2023
Rusza kolejna edycja kampanii „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”
-
11.05.2023
Koniec „charytatywnych nakrętek”
-
21.04.2023
Jak nie zmarnować szansy na Effie
-
17.04.2023
Raport „Odpowiedzialny biznes w Polsce 2022. Dobre praktyki” opublikowany