W lipcu 2013 roku koncern SABMiller zrealizował swój cel redukcji zużycia wody do poziomu 3,5 hl/hl piwa.
W 2008 r. Grupa SABMiller zobowiązała się do ograniczenia zużycia wody o 25% na hektolitr piwa do 2015 r. Cel udało się osiągnąć w lipcu tego roku, czyli 22 miesiące wcześniej, niż zakładano. Gdy koncern rozpoczął projekt dotyczący redukcji zużycia wody, wynosiło ono 4,6 hl wody na hektolitr piwa. Obniżenie tego wskaźnika do poziomu 3,5 hl oznacza, że obecnie uwarzenie jednego hektolitra piwa pozwala zaoszczędzić tyle wody – w porównaniu ze stanem wyjściowym – ile wystarcza do zaspokojenia pragnienia 55 osób dziennie (przy założeniu, że człowiek spożywa dziennie 2 l wody). Browary postawiły sobie za cel utrzymanie tego poziomu zużycia wody przez cały rok.
Polskie browary, w tym Kompania Piwowarska należąca do koncernu, utrzymują niski poziom zużycia wody w porównaniu z innymi krajami. Gdy w nowoczesnych browarach przeciętnie do wyprodukowania 1 hl piwa wykorzystuje się 4-6 hl wody, polskie zakłady od lat oscylują w okolicach 3 hl.
Obecnie w ramach europejskiej grupy zadaniowej SD (Sustainable Development – zrównoważony rozwój), która zajmuje się projektami europejskimi mającymi na celu obniżanie m.in. zużycia wody i energii czy emisji CO2, Kompania Piwowarska realizuje program optymalizacji mycia instalacji na produkcji we wszystkich trzech browarach. KP pracuje również nad projektem optymalizacji zużycia wody w myjkach na liniach butelkowych
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
16.05.2022
Największe w Polsce wydarzenie odpowiedzialnego biznesu już 25 maja
-
03.05.2022
Ruszyły zgłoszenia do Effie Awards 2022. Szykują się zmiany w kategoriach
-
26.04.2022
Odzież dla firm — w ekologicznym wydaniu
-
20.04.2022
Words don’t come easy to me
-
04.04.2022
Cena twojego wydruku z bankomatu
-
04.04.2022
Effie In Practice – zaproszenie na webinary