Klub Gaja zorganizował konkurs „Dzikie poznajemy i … jemy”. Organizatorzy zapraszają wszystkie osoby pełnoletnie do nadsyłania swoich autorskich przepisów kulinarnych (preferowane są przepisy wegetariańskie i wegańskie) na przetwory – soki, nalewki, dżemy lub inne dania i słodycze z wykorzystaniem produktów pochodzących z drzew i krzewów występujących w zaroślach śródpolnych takich jak czarny bez, dereń, dzika róża, jarzębina, tarnina, lipa, klon i inne.
Z nadesłanych przepisów, uwzględniających co najmniej jeden produkt pochodzący z dziko rosnących drzew i krzewów śródpolnych, wyłonieni zostaną laureaci, których autorskie receptury zostaną opublikowane w broszurze „Dzikie poznajemy i.. jemy”. Na autora najbardziej oryginalnego przepisu czeka dodatkowa nagroda – udział w kursie etnobotanicznym. Wszyscy laureaci otrzymają także nagrody książkowe z dziedziny objętej tematem konkursu.
Kwiaty czarnego bzu, młode liście buka czy kiszony dereń są tak smaczne, że nie mogę się nadziwić iż nie jemy ich na co dzień. Takich smakołyków wokół nas jest wiele. Dlatego konkurs jest dla nas możliwością przypomnienia sobie lub odkrycia nowych smaków, które mamy na wyciągnięcie ręki. Zapraszam do eksperymentowania w kuchni i przysyłania do nas swoich autorskich przepisów – zachęca Jacek Bożek, prezes Klubu Gaja.
Celem konkursu jest zainteresowanie różnych grup społecznych wykorzystaniem w kuchni produktów pochodzących z drzew i krzewów występujących w zadrzewieniach śródpolnych. Uczestnikami Konkursu mogą być mieszkańcy terenów wiejskich z województw opolskiego, śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego, różne podmioty m.in. placówki oświatowe, samorządy, stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, instytucje, firmy, osoby prywatne, biorące udział w projekcie „Święto Drzewa – wśród pól”. Warunkiem uczestnictwa w Konkursie jest przesłanie do Klubu Gaja (pocztą, e-mailem) zgłoszenia na formularzu, który jest dostępny na podstronie projektu na portalu www.wsrodpol.swietodrzewa.pl.
Ambasadorem konkursu jest Łukasz Łuczaj, znany etnobotanik, autor książek o dzikich roślinach jadalnych i programu telewizyjnego „Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja”. Formularze można nadsyłać do 31 listopada.
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
23.05.2022
Sodexo wprowadza Kartę Pomoc – nowe rozwiązanie dla organizacji non-profit
-
16.05.2022
Największe w Polsce wydarzenie odpowiedzialnego biznesu już 25 maja
-
13.05.2022
Serhij Żadan Człowiekiem Roku 2022 „Gazety Wyborczej”
-
12.05.2022
„Druh znaczy przyjaciel” – Dem zaprojektował polsko-ukraiński słowniczek dla dzieci
-
11.05.2022
Dzień bez Śmiecenia — inauguracja letniej edycji Operacji Czysta Rzeka
-
10.05.2022
Gazeta.pl i Ukrayina.pl licytują słynne znaczki pocztowe z podpisami bohaterów Ukrainy