Fundacja NUTRICIA po raz 20. przyznała granty naukowe, w ramach których finansuje projekty badawcze w obszarze żywienia człowieka. W bieżącym roku przydzielono 5 grantów o łącznej wartości 962 553 zł brutto. Otrzymały je polskie jednostki naukowe.
Fundacja skupia się na badaniach naukowych z zakresu żywienia człowieka, edukacji związanej z żywieniem oraz partnerstwie dla zmiany społecznej w obszarze żywienia. Do tej pory, czyli przez cały okres działalności Fundacji, łącznie przyznano 65 grantów. Fundacja NUTRICIA udziela za ich pośrednictwem wsparcia finansowego projektom badawczym, w wyniku których powstają m.in. nowe wytyczne w zakresie żywienia kobiet w ciąży, niemowląt i dzieci oraz zapobiegania chorobom i promocji zdrowia.
Granty badawcze zwycięskich projektów trafią do:
- Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Katedry Pediatrii; kierownik projektu: dr n. med. Anna Chmielewska
- Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, Zakładu Technik Molekularnych; kierownik projektu: dr Małgorzata Małodobra-Mazur
- Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, Katedry i Zakładu Biochemii Lekarskiej; kierownik projektu: dr Anna Choromańska
- Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Katedry Pediatrii; kierownik projektu: dr hab. n. med. Agnieszka Szypowska
- Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Katedry Pediatrii; kierownik projektu: dr n. med. Piotr Dziechciarz
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
30.11.2023
Lidl promuje produkty z certyfikatem Fairtrade
-
25.10.2023
Lidl i WWF Polska łączą siły na rzecz odtworzenia krajobrazu rolniczego w Polsce
-
24.10.2023
Gala Effie Awards Poland 2023
-
13.10.2023
Znamy Nominowanych Effie Awards Poland 2023
-
12.09.2023
Nie piję. Będę Tatą – ruszyła kampania edukacyjna FASOFF
-
14.08.2023
Nabór do konkursu „Raporty Zrównoważonego Rozwoju” przedłużony do 31 sierpnia!