Od kwietnia 2010 roku, należące do Kompanii Piwowarskiej browary – w Poznaniu i Tychach – organizują ekologiczne wycieczki. Celem eko-zwiedzania jest przedstawienie zielonej strony browarów oraz pokazanie zwiedzającym efektów prowadzonych przez KP działań prośrodowiskowych.
Kompania Piwowarska SA zdobyła pierwsze doświadczenia w zakresie organizacji takich wycieczek podczas konferencji klimatycznej COP14, która odbyła się w grudniu 2008 roku.
– Nasi goście, wybitni specjaliści wysoko oceniają efekty prośrodowiskowych działań i inwestycji. A efekty te świetnie widać w liczbach: procent odpadów produkcyjnych poddawanych odzyskowi/recyclingowi wynosi blisko 100 proc., ilość wody potrzebnej do uwarzenia 1 litra piwa wynosi ok. 3,1 – 3,5 litrów, co stawia nas w światowej czołówce (średnia na świecie to ponad 5 litrów) – mówi Klaudyna Gruszecka, kierownik ds. ochrony środowiska w Kompanii Piwowarskiej.
Założenia zrównoważonego rozwoju na których opiera się prośrodowiskowa działalność browarów Kompanii Piwowarskiej, obowiązują wszystkie browary na świecie należące do grupy SABMiller. Wśród nich znajdują się 4 priorytety ekologiczne:
– Redukcja zużycia wody
– Zmniejszenie zużycia energii i emisji CO2
– Odzysk i recykling odpadów opakowaniowych
– Odpowiedzialna gospodarka odpadami
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
16.02.2023
LPP dołączyło do sygnatariuszy porozumienia Accord Pakistan
-
07.02.2023
#NieSzukajWymowki – Jasiek Mela inspiruje do działania
-
03.02.2023
Zjedz ziemniaczki, będzie deserek — Foodsi organizuje warsztaty less waste
-
31.01.2023
Przystanek Zieleń na Mokotowie i Wilanowie
-
09.01.2023
Niedoskonałe warzywa wracają do sieci Lidl Polska
-
05.12.2022
4F przerabia kurtki dla ludzi na kurteczki dla psów