Od kwietnia 2010 roku, należące do Kompanii Piwowarskiej browary – w Poznaniu i Tychach – organizują ekologiczne wycieczki. Celem eko-zwiedzania jest przedstawienie zielonej strony browarów oraz pokazanie zwiedzającym efektów prowadzonych przez KP działań prośrodowiskowych.
Kompania Piwowarska SA zdobyła pierwsze doświadczenia w zakresie organizacji takich wycieczek podczas konferencji klimatycznej COP14, która odbyła się w grudniu 2008 roku.
– Nasi goście, wybitni specjaliści wysoko oceniają efekty prośrodowiskowych działań i inwestycji. A efekty te świetnie widać w liczbach: procent odpadów produkcyjnych poddawanych odzyskowi/recyclingowi wynosi blisko 100 proc., ilość wody potrzebnej do uwarzenia 1 litra piwa wynosi ok. 3,1 – 3,5 litrów, co stawia nas w światowej czołówce (średnia na świecie to ponad 5 litrów) – mówi Klaudyna Gruszecka, kierownik ds. ochrony środowiska w Kompanii Piwowarskiej.
Założenia zrównoważonego rozwoju na których opiera się prośrodowiskowa działalność browarów Kompanii Piwowarskiej, obowiązują wszystkie browary na świecie należące do grupy SABMiller. Wśród nich znajdują się 4 priorytety ekologiczne:
– Redukcja zużycia wody
– Zmniejszenie zużycia energii i emisji CO2
– Odzysk i recykling odpadów opakowaniowych
– Odpowiedzialna gospodarka odpadami
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
29.03.2024
Maty dla schroniskowych zwierząt czyli drugie życie plecaków Glovo
-
22.03.2024
Zamień „elektrograty” na kwitnące kwiaty od Castoramy
-
15.02.2024
Upfield wprowadza pierwsze na świecie odporne na tłuszcz opakowanie bez plastiku
-
29.01.2024
Co słychać u sokołów z Cemex-u?
-
23.01.2024
Biedronka rozdaje warzyworki wielbicielom owoców i warzyw
-
19.01.2024
Carrefour rozpoczyna współpracę z Foodsi