Nie tylko czerwone, ale i białe wino ma korzystny wpływ na zdrowie – zapewnia „New Scientist”.
Tak zwany „francuski paradoks”, czyli rzadkie występowanie wśród lubiących tłuste jedzenie Francuzów chorób serca, przypisuje się zwykle zdrowotnym właściwościom czerwonego wina.
Dipak Das, biolog molekularny z University of Connecticut School of Medicine w Farmington wzbogacił dietę części laboratoryjnych szczurów o białe wino w ilości odpowiadającej u człowieka 1-2 szklankom dziennie.
Okazało się, że tak traktowane zwierzęta doznały podczas zawału mniejszych uszkodzeń mięśnia sercowego w porównaniu z abstynentami, żyjącymi tylko o ziarnie i wodzie oraz szczurami pojonymi czystym alkoholem. Działanie białego wina okazało się u szczurów podobne do wina czerwonego oraz „cudownej” substancji otrzymywanej ze skórek winogron-resweratrolu.
Białe wino nie zawiera resweratrolu, ale są w nim inne korzystne dla zdrowia składniki, jak tyrosol i hydroksytyrosol. Sądząc z badań szczurzych serc, chronią one mitochondria, dostarczające komórkom energii.
PAP, www.naukawpolsce.pap.pl
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
04.12.2023
Wystawa „To sztuka być sobą” — w przestrzeni miejskiej Torunia
-
30.11.2023
Lidl promuje produkty z certyfikatem Fairtrade
-
27.11.2023
Rusza 23. MFF Watch Docs — start w najbliższy piątek
-
23.11.2023
„Sernik z kamieniami” już w sprzedaży!
-
20.11.2023
Po raz dziesiąty Mosznowładcy zapuszczają wąsy i badają mężczyzn w całej Polsce
-
15.11.2023
Zapraszamy na webinar dla mediów – jak nie stygmatyzować osób w kryzysie psychicznym