Komentatorzy twierdzą, że to pierwsza mówiąca w przyjazny sposób o społeczności LGBT reklama we Włoszech. Spot, promujący dania gotowe, jest bezpretensjonalny i sympatyczny, jest także przejawem odwagi w kraju, gdzie według niektórych badań prawie ¾ gejów i lesbijek spotkało się z aktami dyskryminacji. Co również ważne, powstał w niecały rok po głośnej, homofobicznej wypowiedzi przedstawiciela innego, znanego włoskiego producenta żywności.
W reklamie firmy Findus dwaj młodzi mężczyzni (nie widać twarzy żadnej z postaci), krzątają się po kuchni, podejmując na obiedzie matkę jednego z nich. Luca zapowiada, że będzie miał dla rodzicielki niespodziankę. Ta zgaduje, że chodzi o to, że w mikrofalówce można przygotować tak smaczne danie. Jednak nie trafia – syn wyznaje, że drugi z mężczyzn, Gianni, nie jest dla niego tylko współlokatorem, ale chłopakiem. – Wiedziałam – klepie syna po ręce matka. – Jest również świetnym kucharzem!
Decyzja Findus o przygotowaniu takiej reklamy (zlecono ją agencji Havas Milan) jest szczególnie ciekawa w kontekście wypowiedzi Guido Barilli (prezesa obecnej także na polskim rynku firmy Barilla, produkującej makarony). Barilla oświadczył w telewizji, że nigdy nie zgodziłby się na reklamę w której wystąpiłaby homoseksualna para, a jeśli gejom i lesbijkom się to nie podoba, mogą przestać kupować jego produkty. Stwierdzenie spotkało się z niezadowoleniem komentatorów, a firma chwilę potem zatrudniła osobę mającą zajmować się sprawami różnorodności, zapowiadając jednocześnie, że przygotuje „otwartą i włączającą” reklamę. Wygląda na to, że Findus wyprzedził swojego konkurenta.
Huffington Post przywołuje badania, według których 73% włoskiej społeczności LGBT spotkało się z aktami dyskryminacji.
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
15.09.2023
Konsumenci produkują 170 kg odpadów opakowaniowych rocznie
-
04.08.2023
Porozmawiajmy szczerze o otyłości
-
12.05.2023
„Żywność w Polsce staje się coraz bardziej ekologiczna”
-
03.02.2023
Jak rozmawiać z osobą chorą na nowotwór?
-
16.01.2023
Blue Monday nie istnieje! — wyjaśnia Dorota Minta
-
02.11.2022
Jesień na talerzu. Jak jeść zdrowo i sezonowo?