Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła badania, które mają na celu dobranie optymalnych opakowań i dat ważności produktów. Docelowo ten zabieg ma zmniejszyć zużycie opakowań, co przełoży się pozytywnie na wpływ na środowisko. Do 2017 roku Nestlé chce zmniejszyć ilość wykorzystywanych opakowań o 100 tys. ton.
Naukowcy z Nestlé Research Center w Lozannie przebadali 700 tabliczek czekolady, poddając je testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Im większą ochronę zapewnia opakowanie, tym bardziej skomplikowana jest jego struktura i tym trudniej ulega ono biodegradacji. Im dokładniej zatem uda się określić odporność produktu na wspomniane wcześniej czynniki, tym lepiej można dobrać do niego optymalne opakowanie, pozwalające zachować jego świeżość i jakość.
700 tabliczek czekolady ułożono obok siebie we wnętrzu szczelnie zamkniętego pomieszczenia. Wcześniej posegregowano je w grupy i zawinięto w przezroczyste opakowania o odmiennych właściwościach, np. z wysoką lub niższą barierą tlenową. Wewnątrz opakowań wyregulowano poziom tlenu – niektóre tabliczki czekolady miały więcej tlenu wewnątrz opakowań, inne mniej. Wszystkie podłączono do specjalnych czujników i wystawiono na działanie światła przez całą dobę. Co 30 dni część tabliczek testuje zespół ekspertów, którzy stwierdzą, czy nie straciły one na jakości lub smaku. Ich ustalenia powinny umożliwić firmie obliczenie, ile tlenu i w jakim czasie zacznie wpływać na właściwości produktu, biorąc pod uwagę rodzaj opakowania. W eksperymencie tlenowym na stałym poziomie pozostaje ilość światła, na którego działanie tabliczki są wystawione przez cały czas trwania doświadczenia. Aby dowiedzieć się dokładnie, na jak dużo światła w rzeczywistości wystawiona byłaby czekolada, zespół z Nestlé Research Center w Lozannie przeprowadził równoległe, dodatkowe badania symulujące podróż produktu w trakcie całego łańcucha dostaw. W tym celu niektóre czekolady były wystawiane naprzemiennie na światło i ciemność, odwzorowując w ten sposób ich drogę z hurtowni, poprzez sklep na domowy stół.
Nestlė prowadzi badania nad innymi produktami w celu ustalenia metodologii, która mogłaby być zastosowana do całego portfolio produktów firmy. Celem badań jest stworzenie narzędzia mającego pomóc inżynierom w najbardziej optymalnym doborze opakowań. Poza tym naukowcy starają się również zachęcać managerów do weryfikowania okresów przydatności do spożycia produktó. Przykładowo – produkt nadaje się do zjedzenia w ciągu 24 miesięcy, podczas gdy w rzeczywistości najczęściej konsumowany jest w przeciągu 9 miesięcy. Prawdopodobnie zatem opakowanie tego produktu zapewnia mu ochronę obliczoną na wspomniany okres 24 miesięcy. Oznaczenie na opakowaniu bliższej daty przydatności do spożycia może w rezultacie oznaczać poprawienie wpływu na środowisko.
Opisane wyżej badania to rezultat ostatniego projektu pilotażowego Nestlé na Filipinach. Korzystając z posiadanych informacji, jak wilgoć wpływa np. na kawę rozpuszczalną, naukowcy ponownie zbadali terminy przydatności do spożycia niektórych tego rodzaju produktów. Wprowadzając dostosowane do nich daty ważności, zmniejszono ilość zużywanych opakowań o 1500 ton rocznie.
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
16.07.2024
Kalkulator śladu węglowego HITem 2024 roku
-
24.05.2024
Ruszyły zgłoszenia do 25. edycji konkursu Effie Awards Poland
-
17.05.2024
Newbie prezentuje kolekcję stworzoną z resztek tkanin z wcześniejszych projektów
-
30.04.2024
Jak opowiadać o działaniach pro publico bono? Webinar Effie in Practice dla NGO
-
29.03.2024
Maty dla schroniskowych zwierząt czyli drugie życie plecaków Glovo
-
22.03.2024
Zamień „elektrograty” na kwitnące kwiaty od Castoramy