Do sklepu zwykło zabierać się ze sobą listę zakupów, spisaną na papierze czy też w nowoczesnej wersji zapisaną w telefonie. Od 11 listopada razem ze smartfonem można zabrać ze sobą również Polę.
Pola to aplikacja na smartfony, za pomocą której można sprawdzić dany produkt spożywczy lub przemysłowy opiera się na polskim kapitale i czy przy jego produkcji pracowali Polacy. Nieprzypadkowo pojawiła się ona na rynku 11 listopada, czyli w Święto Niepodległości, ponieważ jej celem ma być wspieranie polskiej gospodarki. Została przygotowana w partnerstwie społeczności Koduj dla Polski, Klubu Jagiellońskiego oraz Instytutu Logistyki i Magazynowania Politechniki Warszawskiej, który zapewnia bazę kodów kreskowych i producentów.
Działanie aplikacji jest proste – wystarczy zeskanować kod kreskowy dowolnego produktu. Po zeskanowaniu na ekranie pojawiają się informacje o firmie, która wyprodukowała dany produkt. Do istniejącej bazy produktów użytkownicy mogą zgłaszać firmy, które w bazie się nie znajdują.
Ocena producenta polega na tym, że każdemu przyznawane jest od 0 do 100 punktów. 35 punktów przydzielane jest proporcjonalnie do udziału polskiego kapitału w konkretnym przedsiębiorstwie, 10 punktów otrzymuje ta firma, która jest zarejestrowana w Polsce, 30 jeśli produkuje w naszym kraju, 15 punktów za zatrudnianie w kraju w obszarze badań i rozwoju oraz 10 punktów za nie wchodzenie w skład zagranicznych koncernów.
Jest to innowacja na polskim rynku, natomiast aplikacją o podobnym zastosowaniu jest GCheck dostępna do pobrania w sklepie Google od 5 września 2015 roku, a więc wcześniej niż Pola. Pola już w dniu premiery cieszyła się dużym zainteresowaniem oraz zebrała pozytywne opinie. Jednakże trudno na ten moment określić, czy i jak aplikacja w jakikolwiek sposób przyczyni się do poprawy polskiej gospodarki.
Joanna Grams
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
15.09.2023
Konsumenci produkują 170 kg odpadów opakowaniowych rocznie
-
04.08.2023
Porozmawiajmy szczerze o otyłości
-
12.05.2023
„Żywność w Polsce staje się coraz bardziej ekologiczna”
-
03.02.2023
Jak rozmawiać z osobą chorą na nowotwór?
-
16.01.2023
Blue Monday nie istnieje! — wyjaśnia Dorota Minta
-
02.11.2022
Jesień na talerzu. Jak jeść zdrowo i sezonowo?