────── 05.09.2017
Zupa Disco. Banki Żywności na Warszawskim Festiwalu Kulinarnym
Podczas Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego, w dniu 10 września w godz. 17-19 w Ogrodach Botanicznych UW, odbędzie się wydarzenie, którego celem będzie budowanie świadomości w zakresie niemarnowania jedzenia. Organizatorem wydarzenia jest Federacja Polskich Banków Żywności.
„Effect – Zupa Disco” to pomysł zaczerpnięty z Londynu. Polega na wspólnym gotowaniu prostego dania z produktów, które udało się uchronić przed zmarnowaniem. Szefowie kuchni przewodzący wydarzeniu to Jakub Emanuel Malec – szef Kuchni hotelu Novotel oraz Magdalena Łapanowska. Uczestnicy festiwalu samodzielnie pokroją produkty, a kucharze przygotują z nich wyszukane dania: barszcz ukraiński i minestrone. Wszystko odbywać się będzie przy dźwiękach energetycznej muzyki disco.
– Nasze dania powstaną z warzyw o nietypowych kształtach. Chcemy udowodnić, że nieidealne warzywa smakują dokładnie tak samo, jak te o pięknym wyglądzie – mówi Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.
W Unii Europejskiej marnuje się 88 mln ton żywności rocznie, z tego 53% w gospodarstwach domowych. Zupa Disco jest realizowana w ramach międzynarodowego projektu EFFECT, którego celem jest edukacja osób dorosłych na temat skutecznych sposobów ograniczania marnotrawstwa żywności.
Tematy:
Konsumpcjonizm i konsumenci
Kraje:
Polska
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
21.11.2024
Gwiazdka dla bezdomniaków
-
19.11.2024
Drzewo Roku 2025 – zgłoszenia do końca listopada!
-
15.11.2024
„Moje czarne szczęście” już w sprzedaży w Biedronce
-
11.11.2024
Te kampanie społeczne dostały Effie!
-
11.11.2024
#Niepodległadohymnu – akcja śpiewania hymnu 11.11 w samo południe
-
10.11.2024
MAMY czas na zdrowie?