98% wszystkich odpadów wytwarzanych przez Kompanię Piwowarską jest poddawanych recyklingowi. Ilość odpadów wywiezionych na składowisko w roku finansowym 2010 wyniosła 6209Mg – oznacza to, że w ciągu doby wszystkie browary KP wytwarzają mniej odpadów niż mieści się w jednej tzw. śmieciarce.
Główne źródła odpadów w browarnictwie to procesy produkcyjne i opakowania produktów. Aspiracją SABMiller jest całkowite wyeliminowanie odpadów poprodukcyjnych i recykling opakowań. Aby to osiągnąć, firma ogranicza ogólny poziom odpadów i szuka sposobów, w jakie odpady można by ponownie wykorzystać w innych procesach.
– Chcemy nadal minimalizować masę odpadów wywożonych na wysypisko. Aby osiągnąć ten cel, kładziemy coraz większy nacisk na redukowanie opakowań, ich ponowne użycie oraz recykling/odzysk odpadów powstałych podczas procesu produkcyjnego.– mówi Klaudyna Gruszecka kierownik ds. ochrony środowiska i BHP w Kompanii Piwowarskiej
Wszystkie odpady pochodzące z procesu produkcyjnego, takie jak wysłodziny, pyły słodowe oraz gęstwa drożdżowa są praktycznie w 100% ponownie wykorzystywane w celach gospodarczych. Pozostałe odpady takie jak, szkło, metale kolorowe, papier, tektura, folia czy drewno, poddawane są segregacji i przekazywane specjalistycznym firmom w celu ich odzyskania lub recyklingu.
– Opracowaliśmy szczegółową strategię dotycząca opakowań, dzięki której wszystkie zakłady produkcyjne SABMiller mają przyjąć konsekwentnie zrównoważone stanowisko w sprawie wzornictwa, wykorzystania oraz utylizacji wszystkich opakowań i materiałów użytych do ich produkcji. – wyjaśnia Katarzyna Wilczewska public affairs manager.
zobacz także
-
16.06.2025Wydarzenia
Sprzęt sportowy za darmo. Wystarczy aplikacja
-
09.02.2025Wydarzenia
Konferencja CSR Poland 2025
-
08.01.2025Akcje
Truck Care ostrzega przed martwy polem
-
22.12.2024Wydarzenia
Ruszyła 3. edycja konkursu CSR Poland Awards!
-
16.07.2024Wydarzenia
Kalkulator śladu węglowego HITem 2024 roku
-
24.05.2024Wydarzenia
Ruszyły zgłoszenia do 25. edycji konkursu Effie Awards Poland