Tesco podsumowało pierwsze 100 dni programu przekazywania żywności na cele charytatywne. Do podopiecznych Federacji Polskich Banków Żywności trafiło ponad 80 ton produktów (warzyw, owoców i pieczywa). Wprowadzając program „Tesco. Oszczędzam. Nie marnuję. Przekazuję” sieć wykorzystała nowe możliwości otwarte przez zmianę ustawy o opodatkowaniu przekazywania żywności na cele charytatywne. Pełnowartościowa żywność stanowiąca nadwyżkę, jakiej sklep nie zdąży sprzedać przed upływem terminu przydatności do spożycia jest przekazywana najbardziej potrzebującym.
Do końca 2013 roku do akcji przekazywania żywności włączonych zostało 12 sklepów Tesco. Pod koniec stycznia br. program został rozszerzony o kolejne 5 sklepów: w Gorzowie Wielkopolskim, Lublinie, Rzeszowie, oraz 2 sklepy w Gliwicach. Docelowo programem przekazywania żywności zostaną objęte wszystkie hipermarkety sieci w Polsce. Przekazywanie żywności rozpoczęło się od wybranych kategorii produktów, tj. warzyw i owoców, jako priorytetowych według rekomendacji Banków Żywności. W grudniu ubiegłego roku 5 pierwszych sklepów rozpoczęło przekazywanie kolejnej kategorii produktów – pieczywa. W ostatnich dniach dołączyło do nich pozostałe 7 sklepów.
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
16.05.2022
Największe w Polsce wydarzenie odpowiedzialnego biznesu już 25 maja
-
13.05.2022
Oszczędzanie może iść w parze z ekologią. Ekspertka podpowiada, jak nauczyć tego dzieci
-
03.05.2022
Ruszyły zgłoszenia do Effie Awards 2022. Szykują się zmiany w kategoriach
-
26.04.2022
Odzież dla firm — w ekologicznym wydaniu
-
20.04.2022
Words don’t come easy to me
-
04.04.2022
Cena twojego wydruku z bankomatu