Żywienie dzieci w żłobkach- zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia
2018 rok przyniósł dwie ważne zmiany w obszarze żywienia dzieci w żłobkach i klubach malucha: opublikowano nowe normy żywienia, a także znowelizowano ustawę o o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 – od nowego roku to na organizatorach żywienia zbiorowego w żłobkach spoczywa odpowiedzialność za zapewnienie dzieciom pełnowartościowych posiłków, przygotowanych w oparciu o najnowsze normy i zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia.
Aby ułatwić upowszechnienie najnowszych zaleceń, Stowarzyszenie „Zdrowe Pokolenia” i Państwowa Inspekcja Sanitarna dostarczą do każdego żłobka w Polsce poradnik „Żywienie dzieci w żłobkach. Praktyczne wprowadzenie aktualnych norm i zaleceń”.
28 maja 2018 roku w siedzibie Głównego Inspektoratu Sanitarnego w Warszawie odbyła się konferencja towarzysząca publikacji poradnika. Projekt przygotowano dzięki wsparciu Fundacji NUTRICIA w ramach partnerstwa w programie edukacyjnym „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.
Czy wiesz, który z posiłków podawanych dziecku w ciągu dnia powinien być najbardziej energetyczny? Sprawdź i dowiedz się, co jest ważne w żywieniu dziecka po 1. roku życia: http://bit.ly/2vPG4DN
Opublikowany przez 1000 Pierwszych Dni 1 września 2017
Dystrybucja poradnika „Żywienie dzieci w żłobkach. Praktyczne wprowadzenie aktualnych norm i zaleceń” rozpocznie się w czerwcu br. To pierwsza na rynku publikacja, dedykowana osobom odpowiedzialnym za żywienie w żłobkach, tak kompleksowo uwzględniająca najnowsze normy i zalecenia dotyczące żywienia od 1. do 3. roku życia, jak również ich praktyczne wprowadzenie.
Podczas konferencji o publikacji opowiedzieli jej wybitni autorzy:
• Prof. nadzw. dr hab. n. med. Halina Weker / Instytut Matki i Dziecka, członek Zdrowe Pokolenia
• Prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska / Instytut Żywności i Żywienia, członek Zdrowe Pokoleni
• Prof. dr hab. n. med. Piotr Socha / Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, członek Zarządu Zdrowe Pokolenia
• Dr inż. Anna Stolarczyk / Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, członek Zdrowe Pokolenia
• Mgr inż. Agnieszka Domańska / Zespół Żłobków Miasta Stołecznego Warszawy
• Mgr inż. Agnieszka Jeziórska / Miejski Zespół Żłobków w Lublinie
• Mgr Nina Wojtyra / Stowarzyszenie Edukatorów Żywieniowych „Zdrowo Jemy, Zdrowo Rośniemy”
Publikacja opracowana została pod redakcją Stowarzyszenia „Zdrowe Pokolenia” oraz objęta jest
Honorowym patronatem Głównego Inspektora Sanitarnego.
Dystrybucja rozpocznie się w czerwcu br. To pierwsza na rynku publikacja, dedykowana osobom odpowiedzialnym za żywienie w żłobkach, tak kompleksowo uwzględniająca najnowsze normy i zalecenia dotyczące żywienia od 1. do 3. roku życia, jak również ich praktyczne wprowadzenie.
Misją Stowarzyszenia „Zdrowe Pokolenia” jest poprawa kondycji zdrowotnej polskiego społeczeństwa przez promocję postaw prozdrowotnych oraz prawidłowych nawyków żywieniowych u niemowląt i dzieci. Szczegółowe informacje znajdują się na stronie http://www.zdrowepokolenia.org/
Opublikowany przez Fundacja Nutricia 24 lipca 2013
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
02.03.2023
Nextbike otwiera sezon rowerowy w dziesięciu miastach Polski
-
28.02.2023
Marcin Oleksy z piłkarskim Oscarem za najpiękniejszą bramkę 2022 roku
-
24.02.2023
Wszystko gra?
-
23.02.2023
22 lutego — Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją
-
17.02.2023
Jak mówić o depresji? Zapraszamy na dyskusję z okazji Ogólnopolskiego Dnia Walki z Depresją
-
16.02.2023
Tłusty czwartek na zdrowo? Konsumenci coraz częściej sięgają po zdrowe wypieki