────── 05.09.2017
Zupa Disco. Banki Żywności na Warszawskim Festiwalu Kulinarnym
Podczas Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego, w dniu 10 września w godz. 17-19 w Ogrodach Botanicznych UW, odbędzie się wydarzenie, którego celem będzie budowanie świadomości w zakresie niemarnowania jedzenia. Organizatorem wydarzenia jest Federacja Polskich Banków Żywności.
„Effect – Zupa Disco” to pomysł zaczerpnięty z Londynu. Polega na wspólnym gotowaniu prostego dania z produktów, które udało się uchronić przed zmarnowaniem. Szefowie kuchni przewodzący wydarzeniu to Jakub Emanuel Malec – szef Kuchni hotelu Novotel oraz Magdalena Łapanowska. Uczestnicy festiwalu samodzielnie pokroją produkty, a kucharze przygotują z nich wyszukane dania: barszcz ukraiński i minestrone. Wszystko odbywać się będzie przy dźwiękach energetycznej muzyki disco.
– Nasze dania powstaną z warzyw o nietypowych kształtach. Chcemy udowodnić, że nieidealne warzywa smakują dokładnie tak samo, jak te o pięknym wyglądzie – mówi Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.
W Unii Europejskiej marnuje się 88 mln ton żywności rocznie, z tego 53% w gospodarstwach domowych. Zupa Disco jest realizowana w ramach międzynarodowego projektu EFFECT, którego celem jest edukacja osób dorosłych na temat skutecznych sposobów ograniczania marnotrawstwa żywności.
Tematy:
Konsumpcjonizm i konsumenci
Kraje:
Polska
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
11.01.2025
Jak organizować wydarzenia zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i ESG?
-
09.01.2025
Tradycyjna telewizja czy streaming? Przyszłość mediów w dobie platform cyfrowych
-
09.01.2025
1,5 mln nowych ryb trafiło do Odry
-
08.01.2025
Truck Care ostrzega przed martwy polem
-
07.01.2025
Mattel dostosowuje swoje gry do potrzeb osób nierozróżniających kolorów
-
30.12.2024
Inicjacja alkoholowa dzieci w Polsce. Raport