logo kampanie społeczne
  • Konkurs
  • Selekcje
  • Wiedza
  • Opinie
  • Wydarzenia
  • Kampanie
  • Kampanie
  • Wydarzenia
  • Opinie
  • Wiedza
  • Selekcje
  • Konkurs
zamknij
Wydarzenia
   ──────  22.08.2016

Zaplatanie chałki i przedwojenny cymes



W czasie Festiwalu Warszawa Singera współczesna publiczność będzie mogła zapoznać się ze smakami żydowskiej Warszawy, które gościły w domu Soni i Szmula Tencerów. Ich dzieci, Gołda i Janusz, postanowili zebrać tradycyjne aszkenazyjskie przepisy w formie książki kucharskiej „W kuchni mamy Soni”, użyczając tytułu kulinarnej części Festiwalu Warszawa Singera. Na Festiwal kulinarny składają się pokazy i warsztaty, prowadzone przez znawców gotowania, którzy umiejętność przyrządzania żydowskich potraw wynieśli z domu.

Restauracje i bary działające wokół Placu Grzybowskiego przygotują specjalne festiwalowe menu, inspirowane przysmakami mieszkańców dawnej, żydowskiej Warszawy. Spośród tych pozycji najlepsze potrawy wybiorą publiczność i jury pod przewodnictwem Macieja Nowaka. By zagłosować na ulubiony przysmak spośród potraw konkursowych, należy podczas Festiwalu Warszawa Singera odwiedzić restauracje i po degustacji pozostawić ankietę u kelnera. Potrawa, która zyska najwięcej głosów otrzyma certyfikat nagrody publiczności. Na nagrody mogą też liczyć goście biorący udział w głosowaniu.

Chętni wezmą udział w warsztatach zaplatania chałki „Chałka na świątecznym stole, czyli mycwa. Tradycja i przepisy”, prowadzonych przez Hannę Kossowską. Warsztaty obejmują opowieści o proweniencji challot, o świątyni i Chlebach Obecności, o mycwach związanych z przygotowaniem ciasta i rodzajach chałek, i wreszcie o sposobach ich zaplatania. Wypiekiem i konsumpcją chałki będzie można zająć się także podczas warsztatów organizowanych z Haliną Czaplińską, piekarzem Charlotte Menora.

Okazją do poznania smaku win z izraelskiej winnicy Teperberga będzie wieczór „Koszerne, czyli jakie?”. Będzie można zapoznać się z opracowaną przez City Wine autorską metodą zmysłowego postrzegania wina, nazywaną VINOCOMPAS. Podczas degustacji odbędzie się krótki wykład o koszerności i regułach, które muszą być zachowane w tym procesie. Warsztaty szabasowego gotowania „Przy stole z Singerem” poprowadzą Etel Szyc, Klara Szyc i Maria Tkaczyk.

Specjalnie na festiwal restauracja Bagels & Friends przygotowała pokaz wypieku bajgli, który poprowadzi Andreas Pfeffer z Berlina, wypiekający oryginalne żydowskie bajgle od ponad 20 lat pod marką Salomon Bagels. Restauracja zaproponuje gościom wybór 10 różnych rodzajów bajgli.

Więcej informacji znajduje się na stronie www.festiwalsingera.pl.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /wp-content/themes/Kampaniespoleczne/templates/tag-list.php on line 3







polecamy ─── 11.10.2022

Znamy nominowanych do nagrody Effie 2022


Jury 23. edycji Effie Awards Poland przyznało 94 nominacji, z czego spośród agencji mediowych najwięcej otrzymał Starcom (21),...


nazwa kategorii: Wydarzenia

CZYTAJ TEŻ:


  • 27.03.2023

    Biedronka usuwa ze swoich produktów tony cukru, tłuszczu i soli


  • 24.03.2023

    Światowy Dzień Walki z Dyskryminacją Rasową w IKEA


  • 23.03.2023

    Grodziski Ośrodek Sportu i Rekreacji z „cichymi godzinami”


  • 22.03.2023

    Dąb Fabrykant zwycięzcą konkursu Europejskie Drzewo Roku 2023!


  • 20.03.2023

    9% dzieci wymaga profesjonalnej pomocy psychologicznej! Trwa zbiórka KOPD


  • 16.03.2023

    Netto i Caritas wspierają potrzebujących na Wielkanoc


chcesz zrobić kampanię?
MENU
  • Konkurs
  • Selekcje
  • Wiedza
  • Opinie
  • Wydarzenia
  • Kampanie
PORTAL
kontakt
reklama
patronat
konkurs Kampania Społeczna Roku
Polityka prywatnośći
Logotypy KAMPANIE SPOŁECZNE do pobrania

Zgłoś swoją
kampanię!

Zapraszamy wszystkich
do przesyłania na adres
kontakt@kampaniespoleczne.pl swoich projektów
(plakatów, ilustracji, filmów,
przedmiotów), które mają przesłanie prospołeczne.
Najciekawsze opublikujemy!

Ta strona używa ciasteczek