Klub Gaja w okresie przedświątecznym zachęca konsumentów do świadomych zakupów – wybierania jajek z numerem 0 i 1 (z chowu ekologicznego i wolnowybiegowego). Te cyfry wskazują że jajka pochodziły od kur, których dobrostan oraz naturalne zachowania zostały poszanowane.
Jednym z najczęściej wykorzystywanych zwierząt w przemyśle jest kura. W Polsce hoduje się ich około 40 milionów. Większość z nich trzymana jest w klatkach, ich jajka oznaczone są numerem 3. Jajka z numerem 2 pochodzą z hodowli ściółkowej. Kury tak hodowane przebywają w dużej hali, maja grzędy i mogą zaspokajać niektóre naturalne potrzeby, nie mają jednak kontaktu ze słońcem i zielenią.
Klub Gaja, jako pierwszy w Polsce (2005 r.) podjął szeroką akcję informacyjną dot. ferm kurzych i oznakowań jaj odpowiadających warunkom, w których trzymane są zwierzęta. Pionierskim przedsięwzięciem był polsko – czesko – słowacko – węgierski projekt badawczy na temat sprzedaży jaj w dużych sieciach handlowych we wszystkich czterech krajach, zakończony raportem Kupuj jajka z głową. W 2012 r. w wyniku działań wielu europejskich organizacji pro zwierzęcych, w tym Eurogrup for Animals, do którego należał Klub Gaja, Unia Europejska znowelizowała przepisy dotyczące hodowli kur niosek, nakładając na przedsiębiorców wymóg większych i lepiej wyposażonych klatek.
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
04.12.2023
Wystawa „To sztuka być sobą” — w przestrzeni miejskiej Torunia
-
30.11.2023
Lidl promuje produkty z certyfikatem Fairtrade
-
27.11.2023
Rusza 23. MFF Watch Docs — start w najbliższy piątek
-
23.11.2023
„Sernik z kamieniami” już w sprzedaży!
-
20.11.2023
Po raz dziesiąty Mosznowładcy zapuszczają wąsy i badają mężczyzn w całej Polsce
-
15.11.2023
Zapraszamy na webinar dla mediów – jak nie stygmatyzować osób w kryzysie psychicznym