Już w 2030 roku dziesiątki milionów osób będą zagrożone głodem w Afryce i Azji z powodu globalnego ocieplenia – ostrzegają amerykańscy eksperci na łamach pisma „Nature”.
Według naukowców do 2030 r. temperatura może wzrosnąć o 1 stopień C w większości z 12 regionów świata, gdzie panuje największy głód. Najbardziej narażone na skutki zmian klimatycznych są jednak ich zdaniem dwa obszary – południe Afryki i Azji.
Na południu Afryki produkcja kukurydzy – głównej uprawy w tym rejonie – może spaść z powodu wzrostu temperatur o 30% w ciągu najbliższych 20 lat, zaś w Azji Południowej plony podstawowych roślin uprawnych – prosa, kukurydzy i ryżu – zmniejszą się co najmniej o 10%.
„Byliśmy zdumieni skalą i szybkością wpływu zmian klimatycznych na rolnictwo tych obszarów – oświadczył współautor badania Marshall Burke z uniwersytetu Stanforda. – Bardzo ubogich drobnych rolników takie straty mogą łatwo skazać na głód”.
Autorzy badania uważają, że sytuację mogłyby nieco poprawić niezbyt kosztowne środki zaradcze, takie jak sianie wcześniej lub później niż zwykle. Uważają jednak, że niezbędne są także drogie inwestycje, np. w opracowanie nowych odmian roślin uprawnych i w systemy nawadniające.
Z badania wynika, że bardzo niewielka liczba obszarów, np. tereny uprawy zbóż w Chinach, mogą na krótką metę skorzystać na wzroście temperatur.
PAP, www.naukawpolsce.pap.pl
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
16.05.2022
Największe w Polsce wydarzenie odpowiedzialnego biznesu już 25 maja
-
06.05.2022
Muzeum Narodowe w Warszawie i AMS pokazują sztukę w przestrzeni miasta
-
03.05.2022
Ruszyły zgłoszenia do Effie Awards 2022. Szykują się zmiany w kategoriach
-
29.04.2022
Polonez na Krajowej liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
-
28.04.2022
Saype przy wsparciu Lavazzy stworzył gigantyczne dzieło w sercu Wenecji
-
27.04.2022
Na Disney Channel rusza pasmo w polskim języku migowym (PJM)