Już w 2030 roku dziesiątki milionów osób będą zagrożone głodem w Afryce i Azji z powodu globalnego ocieplenia – ostrzegają amerykańscy eksperci na łamach pisma „Nature”.
Według naukowców do 2030 r. temperatura może wzrosnąć o 1 stopień C w większości z 12 regionów świata, gdzie panuje największy głód. Najbardziej narażone na skutki zmian klimatycznych są jednak ich zdaniem dwa obszary – południe Afryki i Azji.
Na południu Afryki produkcja kukurydzy – głównej uprawy w tym rejonie – może spaść z powodu wzrostu temperatur o 30% w ciągu najbliższych 20 lat, zaś w Azji Południowej plony podstawowych roślin uprawnych – prosa, kukurydzy i ryżu – zmniejszą się co najmniej o 10%.
„Byliśmy zdumieni skalą i szybkością wpływu zmian klimatycznych na rolnictwo tych obszarów – oświadczył współautor badania Marshall Burke z uniwersytetu Stanforda. – Bardzo ubogich drobnych rolników takie straty mogą łatwo skazać na głód”.
Autorzy badania uważają, że sytuację mogłyby nieco poprawić niezbyt kosztowne środki zaradcze, takie jak sianie wcześniej lub później niż zwykle. Uważają jednak, że niezbędne są także drogie inwestycje, np. w opracowanie nowych odmian roślin uprawnych i w systemy nawadniające.
Z badania wynika, że bardzo niewielka liczba obszarów, np. tereny uprawy zbóż w Chinach, mogą na krótką metę skorzystać na wzroście temperatur.
PAP, www.naukawpolsce.pap.pl
zobacz także
-
16.06.2025Wydarzenia
Sprzęt sportowy za darmo. Wystarczy aplikacja
-
13.06.2025Wydarzenia
Głosuj codziennie! Pomóż dzieciakom wygrać
-
10.06.2025Wydarzenia
Drzewo Roku po raz 15!
-
15.05.2025Wydarzenia
Ruszył 66. sezon Koncertów Chopinowskich
-
14.05.2025Wydarzenia
Tak wygląda „Świński los” – nietypowy escape room już w Warszawie
-
14.04.2025Wydarzenia
Nie wyrzucaj ubrań do odpadów zmieszanych!