W drugiej połowie kwietnia IKEA wprowadzi do swoich restauracji i sklepów wegańską wersję szwedzkich klopsików. Jest to element realizacji strategii zrównoważonego rozwoju People & Planet Positive.
Klopsiki Gronsaksbullar zrobione są z warzyw (marchewka, papryka, kukurydza, jarmuż), roślin strączkowych (zielony groszek, ciecierzyca), oleju rzepakowego oraz przypraw. Nie zawierają najbardziej popularnych alergenów, w tym m.in. glutenu, będą odpowiednie również dla osób cierpiących na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe. IKEA proponuje kilka dań z wegańskimi klopsikami i świeżymi, lokalnymi dodatkami. Klopsiki będzie też można kupić w Sklepiku Szwedzkim.
Nowe kierunki rozwoju oferty restauracji oraz Sklepiku Szwedzkiego IKEA, w ramach strategii People & Planet Positive, obejmują oferowanie potraw i produktów zgodnych z obecnymi trendami w zakresie zdrowego żywienia i zbilansowanej diety oraz wytwarzane z poszanowaniem ludzi, środowiska i dobrostanu zwierząt oraz pozyskiwanie produktów pochodzących ze zrównoważonych źródeł. Celem IKEA jest, aby do końca 2015 roku wszystkie produkty i dania z ryby oraz owoców morza, z wyłączeniem raków, posiadały certyfikat ASC (Aquaculture Stewardship Council) lub MSC (Marine Stewardship Council). Obecnie firma pracuje też z MSC nad objęciem certyfikacją połowu raków.
zobacz także
-
20.06.2025Wydarzenia
AI napisze bajkę dla wnuka. Warsztaty dla seniorów już 24 czerwca
-
16.06.2025Odpowiedzialny biznes / CSR
Sprzęt sportowy za darmo. Wystarczy aplikacja
-
09.02.2025Wydarzenia
Konferencja CSR Poland 2025
-
08.01.2025Akcje
Truck Care ostrzega przed martwy polem
-
22.12.2024Wydarzenia
Ruszyła 3. edycja konkursu CSR Poland Awards!
-
16.07.2024Wydarzenia
Kalkulator śladu węglowego HITem 2024 roku