Road Show w 10 największych miastach Polski to część projektu Szkolne Smaki – Szkoły Dobrego Żywienia, organizowanego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska i Fundacji Szkoła na Widelcu. W każdym z miast organizowana jest konferencja dla ponad 100 dyrektorów szkół wraz z konferencjami prasowymi poświęconymi żywieniu dzieci oraz warsztatami edukacyjno – kulinarnymi.
Celem projektu jest zaprezentowanie jak powinien wyglądać nowoczesny system żywienia w szkole, a także przekazanie wiedzy i narzędzi umożliwiających sprawne i kompetentne wprowadzenie go w szkołach. Jak pokazują badania około 1⁄4 dzieci w Polsce odżywia się nieprawidłowo. Aż 19% ma nadwagę lub cierpi na otyłość, a Państwowy Inspektorat Sanitarny alarmuje, iż w 40 % przedszkoli i w co trzecim żłobku na talerzach maluchów lądują głównie ziemniaki, makarony, ryż, tłuszcze i cukry. Przetarg na przygotowywanie obiadów w szkolnych stołówkach najczęściej wygrywa firma, która proponuje najtańszą ofertę – przykładowe koszty obiadu przypadającego na jedno dziecko to 2,80 zł w Łodzi, 2,50 zł w Katowicach i tylko 1,80 zł pod Lublinem. W pożywieniu dzieci brakuje wapnia, żelaza i witamin, a są to elementy, które predysponują rozwój psychiczny i fizyczny dziecka. Racjonalna dieta oraz prawidłowo wykształcone nawyki żywieniowe zapewniają właściwy rozwój młodego organizmu. Mają wpływ na koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia, wyniki w nauce i rozwój intelektualny. Obiad w szkole to główny posiłek dzieci w ciągu dnia, dla niektórych jest jedynym ciepłym posiłkiem.
W Łodzi zgłosiło się 89 osób, a pojawiło się około 75. Zaangażowanych w konferencję było 13 redakcji medialnych, dyrektorzy szkół, Prezydent Łodzi, przedstawiciele samorządu miasta i Ministerstwa Edukacji,
dietetycy z Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz organizatorzy Szkoły na Widelcu i Fundacji
BOŚ. W Katowicach zgłosiły się 134 osoby, a pojawiło się około 120. Warsztaty dla kadr szkolnych stołówek są przewidziane na 15 osób, dla dzieci na 10. Organizatorzy chcą pokazać jak ważne jest to, by z dzieciakami gotować – to najlepszy sposób, aby wybierały dobre jedzenie. Najbardziej inspirujące, zdaniem prowadzących, okazują się spotkania z osobami, które w szkołach gotują.
Wszyscy uczestnicy konferencji otrzymują zestaw zbilansowanych przepisów zalecanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki oraz płytę CD wraz z programem komputerowym przeliczającym rekomendowane przepisy na porcje dla dowolnej liczby osób oraz generującym listę zakupową.
Spotkania odbyły się już w Łodzi, Krakowie i Lublinie. Kolejne będą miały miejsce we Wrocławiu (15 maja), Poznaniu (5 czerwca), Warszawie (18 września), Gdańsku (2 października), Szczecinie (23 października), Bydgoszczy (20 listopada) i Białymstoku (6 grudnia).
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
01.07.2022
Żabka chce zasilać zieloną energią wszystkie operacje własne
-
01.07.2022
Znikający Mural – wyjątkowe dzieło na Placu Europejskim w Warszawie
-
31.05.2022
Klimat, rozwój i biznes spotkały się w Warszawie. Za nami 9. Targi CSR
-
31.05.2022
Cezary Stypułkowski Przewodniczącym Jury Effie Awards Poland 2022
-
23.05.2022
Sodexo wprowadza Kartę Pomoc – nowe rozwiązanie dla organizacji non-profit
-
16.05.2022
Największe w Polsce wydarzenie odpowiedzialnego biznesu już 25 maja