W środę 14 grudnia o godzinie 19:00 w Kluboksięgani Radio Telewizja odbędzie się specjalny, kulinarny odcinek cyklu spotkań „W głąb ziemi, w głąb pamięci”. Gościem Kazimiery Szczuki będzie dziennikarka Maryla Musidłowska, która na tę okazję przygotuje świątecznego śledzia według przepisów z różnych stron świata.
W przedwojennej Warszawie popularne było kupowanie ryb przed świętami w dzielnicy żydowskiej, w okolicach ulicy Nalewki. 14 grudnia przy ulicy Andersa 29 będzie można poznać ówczesne i dzisiejsze przepisy na śledzia po żydowsku z całego świata. W tajniki świątecznej kuchni wprowadzać będą: Maryla Musidłowska, znawczyni kuchni żydowskiej związana z Jewish Community Center, artystka i performerka, oraz Kazimiera Szczuka. Kulinarne spotkanie będzie również pretekstem do ekumenicznej rozmowy o świętach w tradycji judeochrześcijańskiej.
Spotkanie jest czwartym odcinkiem cyklu „W głąb ziemi, w głąb pamięci”, który od września na stałe gości w programie Kluboksięgarni Radio Telewizja. Cykl jest autorskim projektem Kazimiery Szczuki,która do rozmów o małej i dużej architekturze Muranowa, tożsamości polskich Żydów, muzyce, sztuce i kuchni zaprasza naukowców, pisarzy, dziennikarzy, artystów oraz publiczność. Gośćmi cyklu spotkań „W głąb ziemi, w głąb pamięci” byli do tej pory: Jacek Leociak, Beata Chomątowska i Seweryn Blumsztajn.
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
16.05.2022
Największe w Polsce wydarzenie odpowiedzialnego biznesu już 25 maja
-
10.05.2022
Gazeta.pl i Ukrayina.pl licytują słynne znaczki pocztowe z podpisami bohaterów Ukrainy
-
06.05.2022
Muzeum Narodowe w Warszawie i AMS pokazują sztukę w przestrzeni miasta
-
03.05.2022
Ruszyły zgłoszenia do Effie Awards 2022. Szykują się zmiany w kategoriach
-
29.04.2022
Polonez na Krajowej liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
-
28.04.2022
Saype przy wsparciu Lavazzy stworzył gigantyczne dzieło w sercu Wenecji