W środę 14 grudnia o godzinie 19:00 w Kluboksięgani Radio Telewizja odbędzie się specjalny, kulinarny odcinek cyklu spotkań „W głąb ziemi, w głąb pamięci”. Gościem Kazimiery Szczuki będzie dziennikarka Maryla Musidłowska, która na tę okazję przygotuje świątecznego śledzia według przepisów z różnych stron świata.
W przedwojennej Warszawie popularne było kupowanie ryb przed świętami w dzielnicy żydowskiej, w okolicach ulicy Nalewki. 14 grudnia przy ulicy Andersa 29 będzie można poznać ówczesne i dzisiejsze przepisy na śledzia po żydowsku z całego świata. W tajniki świątecznej kuchni wprowadzać będą: Maryla Musidłowska, znawczyni kuchni żydowskiej związana z Jewish Community Center, artystka i performerka, oraz Kazimiera Szczuka. Kulinarne spotkanie będzie również pretekstem do ekumenicznej rozmowy o świętach w tradycji judeochrześcijańskiej.
Spotkanie jest czwartym odcinkiem cyklu „W głąb ziemi, w głąb pamięci”, który od września na stałe gości w programie Kluboksięgarni Radio Telewizja. Cykl jest autorskim projektem Kazimiery Szczuki,która do rozmów o małej i dużej architekturze Muranowa, tożsamości polskich Żydów, muzyce, sztuce i kuchni zaprasza naukowców, pisarzy, dziennikarzy, artystów oraz publiczność. Gośćmi cyklu spotkań „W głąb ziemi, w głąb pamięci” byli do tej pory: Jacek Leociak, Beata Chomątowska i Seweryn Blumsztajn.
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
28.09.2023
Dzień Polskiej Muzyki – 1 października rozgłośnie będą grały tylko polskie utwory
-
22.09.2023
#LasySięLiczą w całej Polsce. Zaproszenie na święto lasu 23-24 września
-
11.09.2023
Narodowy Dzień Sportu 2023 już 17 września
-
07.09.2023
13 EKO wiat AMS na nowej linii tramwajowej w Krakowie
-
04.09.2023
Startuje konkurs fotograficzny Wiki Lubi Zabytki
-
04.09.2023
„Książka za worek śmieci” – ruszyła XXI edycja akcji