W środę 14 grudnia o godzinie 19:00 w Kluboksięgani Radio Telewizja odbędzie się specjalny, kulinarny odcinek cyklu spotkań „W głąb ziemi, w głąb pamięci”. Gościem Kazimiery Szczuki będzie dziennikarka Maryla Musidłowska, która na tę okazję przygotuje świątecznego śledzia według przepisów z różnych stron świata.
W przedwojennej Warszawie popularne było kupowanie ryb przed świętami w dzielnicy żydowskiej, w okolicach ulicy Nalewki. 14 grudnia przy ulicy Andersa 29 będzie można poznać ówczesne i dzisiejsze przepisy na śledzia po żydowsku z całego świata. W tajniki świątecznej kuchni wprowadzać będą: Maryla Musidłowska, znawczyni kuchni żydowskiej związana z Jewish Community Center, artystka i performerka, oraz Kazimiera Szczuka. Kulinarne spotkanie będzie również pretekstem do ekumenicznej rozmowy o świętach w tradycji judeochrześcijańskiej.
Spotkanie jest czwartym odcinkiem cyklu „W głąb ziemi, w głąb pamięci”, który od września na stałe gości w programie Kluboksięgarni Radio Telewizja. Cykl jest autorskim projektem Kazimiery Szczuki,która do rozmów o małej i dużej architekturze Muranowa, tożsamości polskich Żydów, muzyce, sztuce i kuchni zaprasza naukowców, pisarzy, dziennikarzy, artystów oraz publiczność. Gośćmi cyklu spotkań „W głąb ziemi, w głąb pamięci” byli do tej pory: Jacek Leociak, Beata Chomątowska i Seweryn Blumsztajn.
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
09.01.2025
1,5 mln nowych ryb trafiło do Odry
-
07.01.2025
Mattel dostosowuje swoje gry do potrzeb osób nierozróżniających kolorów
-
23.12.2024
Mennica Polska wybiła pierwszą monetę zaprojektowaną przez dziecko
-
22.12.2024
Ruszyła 3. edycja konkursu CSR Poland Awards!
-
10.12.2024
Sigma — Młodzieżowym Słowem Roku 2024
-
04.12.2024
5 rzeczy, które warto wiedzieć o ESG. Zapraszamy na webinar 6 grudnia