Zimą na przełomie 2015/16 międzynarodowa organizacja Compassion in World Farming odwiedziła fermy, producentów klatek oraz rzeźnie we Włoszech, Francji, Portugalii oraz Grecji. Celem było pokazanie jak hoduje się przepiórki w Europie. Jak ujmują to działacze: Ptaki te, choć kojarzone z produktem luksusowym – hodowane są w warunkach, które z luksusem nic wspólnego nie mają.
Każdego roku w UE ponad 140 milionów przepiórek jest hodowanych na mięso. Większość z nich trzymana jest w zatłoczonych halach albo małych klatkach. Ponieważ są bojaźliwe, próbują uciekać, nieustannie uderzając głowami w pokrywę klatek. 400 tys. z kolei hodowanych jest dla jajek, z czego 90% w klatkach, w których nie mogą wyrażać naturalnych zachowań. Hodowla przepiórek wygląda bardzo podobnie do hodowli klatkowej kur, dlatego organizacja nazwała ją „chowem przemysłowym w miniaturze”. Przepiórki w takiej klatkowej hodowli nie mają ziemi, w której mogą szukać jedzenia, nie mają miejsca do ukrycia się i prawie żadnej przestrzeni do poruszania. Miejsce, które należy zapewnić na jedno zwierzę na fermie przemysłowej, jest podobnej wielkości, co podstawka pod piwo. Przepiórki są jednym z najczęściej zamykanych w klatkach zwierząt i nie ma żadnych przepisów, które by je konkretnie jako gatunek chroniły.
Organizacja apeluje do Komisji Europejskiej o „zakończenie Epoki Klatkowej” dla tych zwierząt. Więcej informacji oraz film ze śledztwa znajduje się pod adresem: www.ciwf.pl/przepiorki.
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
01.07.2022
Żabka chce zasilać zieloną energią wszystkie operacje własne
-
01.07.2022
Znikający Mural – wyjątkowe dzieło na Placu Europejskim w Warszawie
-
31.05.2022
Klimat, rozwój i biznes spotkały się w Warszawie. Za nami 9. Targi CSR
-
31.05.2022
Cezary Stypułkowski Przewodniczącym Jury Effie Awards Poland 2022
-
23.05.2022
Sodexo wprowadza Kartę Pomoc – nowe rozwiązanie dla organizacji non-profit
-
16.05.2022
Największe w Polsce wydarzenie odpowiedzialnego biznesu już 25 maja