Zimą na przełomie 2015/16 międzynarodowa organizacja Compassion in World Farming odwiedziła fermy, producentów klatek oraz rzeźnie we Włoszech, Francji, Portugalii oraz Grecji. Celem było pokazanie jak hoduje się przepiórki w Europie. Jak ujmują to działacze: Ptaki te, choć kojarzone z produktem luksusowym – hodowane są w warunkach, które z luksusem nic wspólnego nie mają.
Każdego roku w UE ponad 140 milionów przepiórek jest hodowanych na mięso. Większość z nich trzymana jest w zatłoczonych halach albo małych klatkach. Ponieważ są bojaźliwe, próbują uciekać, nieustannie uderzając głowami w pokrywę klatek. 400 tys. z kolei hodowanych jest dla jajek, z czego 90% w klatkach, w których nie mogą wyrażać naturalnych zachowań. Hodowla przepiórek wygląda bardzo podobnie do hodowli klatkowej kur, dlatego organizacja nazwała ją „chowem przemysłowym w miniaturze”. Przepiórki w takiej klatkowej hodowli nie mają ziemi, w której mogą szukać jedzenia, nie mają miejsca do ukrycia się i prawie żadnej przestrzeni do poruszania. Miejsce, które należy zapewnić na jedno zwierzę na fermie przemysłowej, jest podobnej wielkości, co podstawka pod piwo. Przepiórki są jednym z najczęściej zamykanych w klatkach zwierząt i nie ma żadnych przepisów, które by je konkretnie jako gatunek chroniły.
Organizacja apeluje do Komisji Europejskiej o „zakończenie Epoki Klatkowej” dla tych zwierząt. Więcej informacji oraz film ze śledztwa znajduje się pod adresem: www.ciwf.pl/przepiorki.
zobacz także
-
30.06.2025Wydarzenia
Wielki trening z mistrzami olimpijskimi dla dzieci
-
21.06.2025Wydarzenia
Artyści dla transplantacji. Już 24 czerwca w Warszawie!
-
20.06.2025Wydarzenia
AI napisze bajkę dla wnuka. Warsztaty dla seniorów już 24 czerwca
-
19.06.2025Wydarzenia
Konkurs i e-book „Zrozumieć dziecięcy świat”
-
13.06.2025Wydarzenia
Głosuj codziennie! Pomóż dzieciakom wygrać
-
10.06.2025Wydarzenia
Drzewo Roku po raz 15!