Startuje drugi etap najczęściej komentowanej* i najczęściej oglądanej* kampanii "Ryba wpływa na wszystko", której celem jest zachęcenie Polaków do jedzenia ryb. Pierwsza edycja miała miejsce w drugiej połowie roku 2008, i – jak podaje organizator kampanii Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi – w tym czasie nastąpił wzrost spożycia ryb i produktów rybnych o 19 tys. ton.
Rybna dieta ma bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka – gwarantuje prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie przez całe życie. Ryby są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Tłuszcz w nich zawarty jest jedynym zdrowym tłuszczem zwierzęcym. Zawierają kwasy Omega-3, które chronią przed chorobami serca i nadciśnieniem tętniczym. Działają przeciwzakrzepowo i zapobiegają tworzeniu się zatorów w tętnicach i żyłach, obniżają ciśnienie krwi, podnoszą poziom dobrego cholesterolu i eliminują zły. Mają silne działanie przeciwmiażdżycowe. Wpływają także korzystnie na pracę mózgu. Osoby, które jedzą dużo ryb są sprawniejsze umysłowo w starszym wieku i znacznie rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera.
Kampania telewizyjna i radiowa, wykorzystująca kreacje z pierwszej odsłony, potrwa do końca maja.
* na portalu kampaniespoleczne.pl
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
03.02.2023
Jak rozmawiać z osobą chorą na nowotwór?
-
31.01.2023
Przystanek Zieleń na Mokotowie i Wilanowie
-
26.01.2023
Zrób coś za nic. Zostań dawcą szpiku
-
17.01.2023
Dbaj o siebie
-
16.01.2023
Blue Monday nie istnieje! — wyjaśnia Dorota Minta
-
12.01.2023
Plastikowe łożyska